Back to top

El futur de la indústria química, en qüestió pel preu de l'energia

ELIZABETH LÓPEZ

El futur de la indústria química a Tarragona està en qüestió. El preu de l'energia a l'Estat Espanyol és un 30% més cara que en d'altres països europeus i això està provocant la fuga d'empreses, com Covestro, cap a  països com Alemanya. Aquesta situació comporta la pèrdua de competitivitat de la indústria del territori, per això atronals del sector i sindicats reclamen a les institucions que actuïn per rebaixar el preu de l'energia i que construeixin infraestructures que són claus pel territori, com el tercer fil.

L’anunci del tancament de la planta de Covestro al 2017 ha fet saltar les alarmes al territori. La multinacional ha atribuït la deslocalització a Alemanya perquè quedar-se a Tarragona els suposa uns elevats costos de producció que van directament relacionats amb l’alt preu de l’energia.

El preu de l’electricitat per la indústria a l’Estat Espanyol s’ha incrementat un 62% en els darrers 10 anys. Això significa que en comparació amb altres països europeus el cost energètic a l’Estat és un 30% més elevat i acaba provocant un clar desavantatge competitiu. Per tot plegat, les diferents patronals empresarials del sector i els sindicats exigeixen que hi hagi respostes clares i contundents per evitar més deslocalitzacions i demanen les institucions que actuïn.

A més UGT, posa de relleu que cada any la indústria química perd al voltant de 100 treballadors anuals, sense pràcticament fer soroll. Tot i que en el global mundial la producció química es calcula que creixerà un 4.5%, a Tarragona el futur de la indústria està en qüestió. Tot i així, la producció tarragonina representa el 25% de la química espanyola i el 50% de la catalana.

L’elevat cost de l’energia és un dels factors que més afecten les empreses instal•lades al territori però no és l’únic. Patronal i sindicats fa anys que reclamen la construcció d’infraestructures claus per atraure noves inversions, com son el tercer fil o el Corredor del Mediterrani.