Back to top

El Gepec alerta sobre possibles males praxis en l’enderroc del Palace

Alertat per veïns de la zona, el Gepec ha tramitat una denúncia davant l’Administració per possibles males praxis en l’enderrocament de la teulada del cinema Palace, composta gairebé totalment per uralita, un material tòxic. L’entitat ecologista vol aclarir si l’empresa Profirex GI Derribos compleix tots els permisos i si les obres s’han realitzat segons el protocol que marca el Real Decreto 396/2006.
enderroc palace

El Grup d'estudi i protecció dels ecosistemes del Camp (GEPEC) denuncia davant l’Agència de Residus de Catalunya, l’Agència de la Salut Pública de Catalunya i els Departaments de Salut i de Treball de la Generalitat possibles males praxis en l’enderrocament de l’antic cinema Palace. En concret, es tem que hi hagi hagut negligències en l’enderrocament de la meitat de la coberta, d’aproximadament 200.000 metres quadrats, que està formada gairebé íntegrament per uralita, un compost d’amiant considerat residu tòxic especial.

Veïns de la zona es van posar en contacte amb el Gepec per alertar sobre la manera com s’estava duent a terme l’enderrocament i l’entitat ecologista ha enviat avui la denúncia a l’Administració per tal que s’aclareixi si l’empresa complia els permisos necessaris i com s’ha efectuat l’enderrocament i la gestió dels materials tòxics. Fonts del Gepec subratllen que no volen assenyalar l’empresa Profirex GI Derribos, encarregada de la demolició, fins que no s’obtinguin els resultats de la investigació, però que davant els avisos dels veïns i veïnes i els vídeos que s’han difós sobre l’enderrocament han volgut demanar explicacions.

Com a residu tòxic  especial, el tractament de l’uralita ha d’estar subjecte a la legislació que exigeix el Real Decreto 396/2006. Això significa, entre d’altres, que l’empresa disposi de plans de control i de prevenció per treballar amb amiant, que s’extreguin les peces d’una en una i en un entorn aïllat, que no es generi pols d’amiant, que el material es traslladi amb un transport autoritzat i que es porti fins a un abocador especial. En cas que es confirmessin irregularitats en el procés d’enderrocament, apunta l’entitat ecologista, les responsabilitats no només recaurien sobre l’empresa demolidora, sinó també sobre l’Ajuntament de Reus, encarregat de prendre precaucions i de supervisar les obres tractant-se, com en el cas del Palace, d’una gran superfície i d’un material tòxic com l’amiant.