Back to top

Un grup d'activistes retorna l'aigua al riu Siurana per unes hores

Vint-i-cinc activistes de la plataforma del Priorat Volem el Siurana Viu, del grup ecologista Gepec i de Xarxa Sud han dut a terme una acció per denunciar el volum d'aigua que del pantà de Siurana va directament al de Riudecanyes, sense passar per la llera del riu.
pantà

Sota el lema "ens estan robant l'aigua del Priorat", un grup d'activistes ha emprès una acció per alliberar part de l'aigua del pantà de Siurana cap al riu, evitant que es derivi al pantà de Riudecanyes. L'acció ha tingut lloc a l'assut del molí dels aubins, on s'han col·locat uns plafons de fusta a les sortides de l'aigua per provocar que aquesta saltés el mur i baixés riu avall.

Durant 12 hores, temps que han tardat els gestors de l'aigua a eliminar els plafons i tornar a fer baixar l'aigua cap a Riudecanyes, s'ha alliberat al riu Siurana 1 metre cúbic per segon, de manera que l'aigua ha arribat fins, gairebé a Torroja, recorrent, aproximadament, uns 14 quilòmetres. L'Anaïs Estrems, de la plataforma Volem el Siurana Viu, diu que "avui era un prou. Volem que el riu baixi perquè nosaltres vivim aquí, veiem com el riu s'asseca, els arbres comencen a tenir les fulles grogues, peixos morts... llavors arriba un moment en què un se n'afarta i passa a l'acció més directa". El president del GEPEC, Andreu Escolà, ha explicat que "el pantà de Riudecanyes s'endú el 95% de l'aigua (...) No hi estem d'acord, és una concessió antiga, d'abans del franquisme, i que creiem de gent molt influent, que en el seu moment tenia molt de poder. És el moment de canviar-ho".

Així doncs, aquest tram del riu Siurana ha passat d'estar sec a tenir aigua.

Des de la comunitat de regants del pantà de Riudecanyes, però, consideren que ha estat un sabotatge i asseguren que, durant tot l'estiu, s'han alliberat al riu els 20 litres per segon que corresponen al cabal ecològic. També lamenten que succeeixin fets com aquest, i creuen que no ajuden a cap reivindicació, sigui legítima o no. Esperen que la justícia actuï.