Back to top

Intercanviar aliments per no llençar-los

L’Ateneu Llibertari de Reus ha recuperat l’intercanvi d’aliments com una manera de combatre de menjar que es llença i també per fomentar que els ciutadans depenguin menys dels diners a l’hora d’anar a comprar. Amb el nom de ‘Mosseguem totes’, l’associació ha inaugurat una nevera cooperativa en què els ciutadans poden donar aliments que els sobrin i prendre aquells que els facin falta.
ateneu llibertari reus

Preocupats per la gran quantitat de menjar que llencen tant particulars com botigues i supermercats, l’Ateneu Llibertari de Reus ha impulsat la xarxa d’aliments “Mosseguem totes”. A través d’aquesta iniciativa qualsevol persona podrà deixar a la nevera del local aquells aliments que li sobrin o que no utilitzi i agafar els productes que necessiti. Les úniques condicions és que es tracti de menjar en bon estat i que no sigui d’origen animal. Una de les primeres a contribuir-hi ha estat la Gemma Miranda, que té un hort a casa i que tenia excedent de tomàquets i d’albergínies que ha volgut portar a l’Ateneu. "Nosaltres a casa tenim olivers, ametllers, produïm una mica de verdura... però no arribem a tot. És interessant poder intercanviar perquè avui en dia el preu del producte no està a l'abast de tothom", expressa.

Des de l’Ateneu Llibertari entenen l’alimentació com una lluita política més. A través de la xarxa d’aliments no només volen combatre l’excés de menjar que acaba a les escombraries, sinó que també volen ser una alternativa a iniciatives com el Banc d’Aliments, que critiquen per basar-se en un sistema d’una persona que dóna i una altra que rep i, sobretot, per actuar en col·laboració amb entitats financeres. "Volem que es creï una xarxa d'aliments per part de la pròpia gent i que no es tracti d'un esquema vertical en què algú dóna i el de baix rep, sinó que entre totes ens autoabastim i que la gent que agafi sigui la mateixa gent que demà eventualment podria donar", explica Robert Holt, un dels membres, de l'Ateneu Llibertari de Reus

“Mosseguem totes” pretén que cada vegada els ciutadans es puguin organitzar més per no haver de dependre dels diners a l’hora de cobrir necessitats bàsiques com l’alimentació. La nevera cooperativa ja s’ha posat en marxa i les persones que vulguin anar a deixar o a recollir menjar ho podran fer en els horaris habituals de l’Ateneu: dimarts de dos quarts de vuit del vespre a deu de la nit i divendres de les set de la tarda a les onze de la nit.

Paraules clau: