Back to top

La ciència surt dels laboratoris i trepitja el Teatre Bartrina

El Teatre Bartrina ha acollit aquest matí la fase final del cinquè concurs 'Vols saber què investigo?'. Estudiants de doctorat de diversos ensenyaments han hagut d'exposar les seves investigacions davant de centenars d'alumnes de secundària. Una clara manera de treure la ciència dels laboratoris i apropar-la a tots els públics.
La ciència surt dels laboratoris i trepitja el Teatre Bartrina.

Fins a set estudiants de doctorat de la Universitat Rovira i Virgili han trepitjat l'escenari del Teatre Bartrina per treure la ciència dels laboratoris i portar-la davant de centenars de joves de secundària. El cinquè concurs 'Vols saber què investigo' ha portat doctorands de diverses especialitats a explicar què estan investigant, però amb una premissa clara: fer-ho en un llenguatge entenedor i atractiu per als centenars d'alumnes de secundària que tenien com a públic. Josep Maria Grau, doctorand del Departament de Comunicació de la URV, ha destacat que 'el més complicat és sintetitzar perquè han de ser cinc minuts i també utilitzar un llenguatge més planer i no tant tècnic'. De fet, els doctorands fa setmanes que es preparen per fer més comprensible la ciència en tots els àmbits. Es tracta d'una manera d'incentivar els investigadors a divulgar el desenvolupament de la seva feina.

En aquest sentit, la investigadora Grup de Psicosi Incipient de la URV, Sara Arranz, ha explicat que 'havia vist alguns monòlegs d'humor i xerrades que potser m'han inspirat, encara que aquí ens han ajudat molt i hem fet assajos'. L'acte ha comptat amb la participació de Big Van, científics sobre rodes, un grup de científics investigadors de dia i monologuistes de nit. El coordinador de projectes internacionals de Big Van, Oriol Marimon, ha assegurat que 'és necessari que la ciència surti dels laboratoris per tal que donem suport a una societat basada en el coneixement i, així, l'esperit crític creixi i es pugui aplicar la metodologia científica al dia a dia'. El públic, vingut de ciutats com Reus, Tarragona, Cambrils o Constantí ha pogut connectat amb les diferents temàtiques científiques en tot moment.

Paraules clau: