Back to top

La CUP demana sis anys i mig de presó per l'exalcalde Lluís Miquel Pérez

Canal Reus ha tingut accés a l'escrit d'acusació dels cupaires en el cas Shirota. A més de Pérez, també demanen penes de presó d'entre dos i sis anys i mig per la resta d'investigats, els regidors del darrer govern tripartit i els màxims dirigents d'INNOVA.

La CUP ha presentat escrit d'acusació contra els 18 investigats pel cas Shirota. A l'escrit, al qual ha tingut accés Canal Reus, es demana penes de presó de fins a sis anys i mig per als màxims responsables d'INNOVA, a més de penes de fins a tres anys pels regidors que van aprovar que l'Ajuntament avalés l'empresa SFF, dedicada a la nutrició i la salut, per un valor de 3 milions d'euros. 

L'escrit és molt contundent. S'agafa a les tesis del darrer auto del jutge que apuntava a un funcionament mafiós del holding d'empreses municipals INNOVA i en el qual acusava els investigats dels delictes de malversació de fons públics i blanqueig de capitals. En l'escrit de la CUP també s'apunta al delicte de prevaricació. 

Més de 3 milions d'euros de multa

La CUP demana sis anys i mig de presó per Lluís Miquel Pérez, exalcalde de Reus des del 1999 i fins al 2011; sis anys i mig més per a Josep Prat, exdirector del holding INNOVA, i la mateixa quantitat de pena per Esther Ventura, exdirectora economicofinancera del hòlding i Natàlia Torrell, la secretària de l'entitat. A tots ells també els reclama una multa per valor de 3.100.000 euros, l'equivalent als diners que hauria perdut l'Ajuntament de Reus en l'operació. A més, però, també demana inhabilitació especial pel dret de sufragi passiu durant el temps de la condemna i inhabilitació absoluta per a càrrec o tasca pública en l'àmbit local o autonòmic durant 15 anys. 

No són les úniques penes que demana la CUP. En la causa també es troben investigats els 14 regidors que van aprovar l'aval de tres milions d'euros i que conformaven el govern municipal liderat per Pérez i format per PSC, ERC i ICV. Per a cinc d'aquests regidors, Jordi Bergadà (ERC), Empar Pont (ERC) Àlex Martínez (PSC), Eduard Ortiz (PSC) i Daniel Pi (ICV), es demana tres anys de presó, inhabilitació especial pel dret de sufragi passiu durant el temps de condemna i una inhabilitació absoluta per a càrrec o tasca pública de 10 anys. 

Per la resta de regidors, Misericòrdia Dosaigües (PSC), Maria Rosa Garrido (PSC), Teresa Pallarès (aleshores regidora del PSC), Carles Salas (PSC), Joan Anton Verge (aleshores regidor del PSC), José Magrazó (PSC), Martina Garcia (PSC), Ernest París (ICV) i Pilar Pérez (ICV), es demana dos anys de presó i inhabilitació de la mateixa manera que la resta de regidors. 

Per tots els regidors implicats en la votació, l'escrit de la CUP planteja dos supòsits. O bé van ser autors d'un delicte de prevaricació i malversació o bé, en cas de no ser-ne conscients, van ser responsables subsidiaris d'aquests delictes. Ambdós escenaris comportarien la mateixa pena en la gran majoria de casos, però en els nou darrers regidors esmentats en aquest article, la pena en cas subsidiari es reduiria a un any de presó. 

La CUP considera que es va actuar en detriment de l'erari públic, i per això reclama una multa milionària. Per això demana que els acusats, com a responsables civils, hagin d'indemnitzar l'Ajuntament de Reus de manera conjunta i solidària amb la quantitat de 3.100.000€

El cas Shirota

Shirota Funtional Foods

El cas Shirota investiga la creació i el posterior finançament d'una empresa dedicada a la nutrició i la salut i que va comportar que l'Ajuntament signés un aval de 3 milions d'euros per tal que Shirota, juntament amb La Morella Nuts, poguessin desenvolupar un projecte del Ministeri condicionat a aquest finançament. La iniciativa no va prosperar, i Shirota va haver de ser tancada el 2012 malvenent els seus actius i perdent l'Ajuntament totes les inversions. 

Han passat més de 10 anys de tot plegat i la denúncia que en el seu moment va interposar David Vidal, regidor de la CUP a l'Ajuntament entre el 2011 i el 2016, s'ha convertit ara en un cas que engloba tots els regidors del darrer govern de PSC, ERC i ICV, que són els que van signar l'aval milionari, i també els representants directius del hòlding INNOVA. 

Quan el jutge va tancar la instrucció, el passat mes de març, van quedar fora de l'acusació els representants de la URV i també Teresa Gomis, que va ser la mà dreta de Carles Pellicer durant el primer mandat de Convergència i Unió al capdavant de l'Ajuntament, a més de Xavier Gómez, exgerent del Tecnoparc. El que va sorprendre és l'arxivament de la causa per als representants de La Murella Nuts, empresa que presumptament s'hauria beneficiat econòmicament de tot l'afer Shirota.  

Instrucció tancada

El passat mes de març, Canal Reus ja els va avançar en exclusiva que el jutge que instrueix el cas INNOVA, Diego Álvarez de Juan, havia tancat la instrucció del cas Shirota. El magistrat mantenia investigat tot el govern tripartit del darrer mandat de Pérez i també Prat i la resta de directius del hòlding. El jutge donava temps fins a principis de juny per presentar escrit d'acusació o peticions de sobreseïment. 

Ara falta saber si Fiscalia i la resta de parts han presentat algun escrit d'acusació, un fet que podria conèixer-se la setmana vinent.  A partir d'aquí, el jutge analitzarà els documents que se li han presentat i enviarà els escrits i els recursos a l'Audiència Provincial per tal que es dirimeixi si s'obre o no judici oral. 

Antoni Aluja, advocat

Paraules clau:

Notícies relacionades