Back to top

La família Amigó dóna el fons personal de l’autor a la Biblioteca del Centre de Lectura

JONATÁN SORIANO

Cartes, articles inèdits i fins i tot postals de viatges. Són alguns dels elements que composen les quaranta-tres caixes del fons personal de Ramon Amigó i que la família del autor ha donat íntegrament a la Biblioteca del Centre de Lectura. Des de la institució asseguren que és molt important per la vida cultural de la ciutat que tothom pugui consultar amb llibertat el llegat d’Amigó 

“Montsant és ell mateix un poema no cantat amb paraules, ni dites ni escrites”. D’aquesta manera definia Ramon Amigó una part del territori que el va veure néixer i que ell va estudiar tant a fons. A més de tot el material publicat, Amigó va cultivar una vasta obra personal, fruit de la seva endreçada i polida forma de treballar. Des d’ara, aquest costat més íntim de l’autor es podrà consultar gràcies a la donació del fons personal de l’escriptor que la família Amigó ha fet a la Biblioteca del Centre de Lectura de Reus. Es tracta d’un total de quaranta-tres caixes amb correspondència, postals de record de diversos viatges que l’autor va realitzar i un ampli seguit de documents més descriptius i metodològics sobre una de les grans passions d’Amigó; l’onomàstica. 

Jaume Vallcorba, Albert Manent, Amadeu Soberanes i, fins i tot, mencions a Pompeu Fabra. Són alguns dels noms amb què Ramon Amigó va mantenir una correspondència habitual, segons mostra l’inventari dels seu fons personal que ha elaborat la seva filla. A més de l’epistolari particular de l’escriptor, entre els documents que des d’ara es poden consultar també s’hi troben articles inèdits sobre la toponímia territorial i altres publicacions en matèria d’onomàstica que l’autor va fer. 

Des del Centre de Lectura asseguren que tenir a l’abast aquest material és molt rellevant pel dia a dia cultural de la ciutat. A més, preveuen tenir digitalitzat l’inventari que acompanya la donació a finals del primer semestre del 2016. El lliurament arriba quatre anys després de la mort de l’autor reusenc.