Back to top

La Generalitat assumeix la gestió de l'Hospital de Sant Joan

L'Hospital de Sant Joan deixarà de dependre de l'Ajuntament de Reus. La Generalitat n'assumirà el 55 % del consell d'administració a través d'un consorci públic de nova creació. Les càrregues financeres del centre també les assumirà el Departament de Salut. D'aquesta manera, Generalitat i Ajuntament volen enviar un missatge de tranquil·litat pel que fa al futur de l'Hospital de Sant Joan.
Generalitat i Ajuntament comuniquen la creació d'un nou consorci

La Generalitat assumirà la gestió de l'Hospital de Sant Joan. Així ho ha anunciat el conseller de Salut, Antoni Comín, en una compareixença al centre sanitari. Ho farà a través d'un consorci públic mixte constituït en un 55 % per la Generalitat i en un 45 % per l'Ajuntament de Reus i que ha d'entrar en funcionament a principis del 2018. D'aquesta manera, el Departament de Salut assumirà les càrregues financeres del Sant Joan des que el consorci entri en funcionament.

'La Generalitat assumeix tot el que calgui per garantir l'estabilitat financera de l'Hospital, per tant, no estem parlant del 55 %, estem parlant de molt més', afirma Antoni Comín, conseller de Salut.

A la pràctica, el Departament de Salut tindrà poder de decisió sobre l'activitat que es desenvolupi a l'Hospital i la seva plantilla. Comín ha garantit, però, que l'entrada de la Generalitat no implicarà canvis en les condicions dels treballadors. A més, la conselleria també preveu assumir el lloguer que el Sant Joan paga a l'Ajuntament de Reus. 'La nova entitat el que fa és quedar-se el concert, els professionals i, molt probablement, el lloguer, en la mesura que la magnitud del  dèficit és pràcticament idèntica a la magnitud del lloguer; a partir del moment que es confirmi que la Generalitat es pot fer càrrec d'aquest lloguer ja estarem en la via del quasi ple equilibri financer de l'Hospital'.

L'Ajuntament manté un 45 % d'aquesta gestió i la presidència de la futura entitat. Ho fa, segons el mateix conseller i la presidenta del Grup Salut, per la història municipalista del centre. La presidenta de l'Hospital, Noemí Llauradó, considera que 'és un reconeixement per tot el que ha fet aquesta ciutat i aquest hospital pel model sanitari que tenim a Catalunya'. Al consorci reusenc li queda, ara, superar la causa de dissolució del centre sanitari a causa dels 8,4 milions de dèficit de l'any 2016, una solució que, segons el govern, està gairebé tancada. 'Els posarà l'Ajuntament', sentencia l'aclalde de Reus, Carles Pellicer, 'hem de buscar la fórmula, que ja l'estem tancant, per tal que el consell d'administració validi les mesures que fer front a la causa de dissolució'.

L'Ajuntament es desprèn, d'aquesta manera, el buc insígnia de Sagessa, al qual cal sumar la previsible pèrdua del concert de l'Hospital de Móra d'Ebre l'any vinent. Sagessa es quedaria, per tant, amb el CMQ de Reus i amb la gestió de diversos CAP, ambulatoris i centres sociosanitaris del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. El rumb sanitari de l'Ajuntament, però, no preveu, segons el govern, desprendre's d'aquests altres centres.