Back to top

La meteorologia afecta la collita d'avellanes d'enguany

La collita d'avellanes d'aquest 2018 es veurà afectada pels efectes meteorològics patits aquest any. Mentre que l'any passat es va estar prop de les 9.000 tones, una xifra normal, aquest es preveu que rondarà les 7.000.
Collita d'avellana 2018

L'avellana no està passant pel seu millor moment. Les fortes ventades que hi va haver el mes de març van provocar estralls en les collites. L'onada de calor que s'ha patit aquest agost pot ser que avanci la maduració del fruit en 6 o 7 dies i que, per tant, anticipi la collita. Així doncs, es tem que per la propera campanya no s'arribi a les 7.000 tones, mentre que l'any passat es van superar les 9.000.

El representant de l'Unió de pagesos de fruita seca, Rafael Español, ha dit que "enguany hi haurà menys collita, però no pel cop de calor. El problema el vam tenir a finals de març quan hi va haver una ventada que va arribar als 120- 130 km/h. Justament era el moment que l'arbre havia començat a brotar i el fruit era molt tendre, així que va deixar els arbres rebregats, cremats i amb la brosta trencada".

La manca d'aigua que es pateix des de fa quatre anys també és un factor que hi influeix. Els envasament de Ruidecanyes i Siurana han estat molt baixos i, per tant, l'aigua que s'ha donat al pagès ha sigut només per mantenir els camps. Aquells que reguen de pou també han notat que les reserves han minvat. D'entre les preocupacions dels pagesos també s'hi troba el conflicte amb Turquía. Els baixos preus que ofereix el país que representa gairebé el 80% de la producció d'avellana a nivell europeu, fa que els productors no puguin competir-hi.

Rafael Español ha explicat que "l'última campanya pràcticament no em cobert els costos de producció. El que ens fa por és aquesta devaluació que té la moneda turca".

El proper setembre els pagesos avaluaran l'efectivitat de l'Observatori de Preus que es va crear fa un any per part de la Generalitat.

Subscriu-te a la newsletter diària

PolÌtica de privacitat de dades

Paraules clau:

Notícies relacionades