Back to top

"La pandèmia ha agreujat la pobresa energètica"

La PAH i l'APE asseguren que durant l'estat d'alarma moltes famílies vulnerables es van quedar sense alguns dels serveis bàsics. També critiquen que la ciutat de Reus no hagués activat el protocol per instal·lar comptadors socials.
Maria Campuzano, portaveu de l'APE i la portaveu de la PAH de Reus a la xerrada sobre pobresa energètica

Durant l'estat d'alarma per la pandèmia de la covid-19 es va prohibir el tall de subministrament de qualsevol servei bàsic però també es van tancar moltes de les fonts públiques d'aigua, uns punts d'aquest recurs que utilitzen moltes de les persones en què estan en situació d'ocupació precària d'habitatge.

Aquest és un dels exemples que l'Aliança contra la Pobresa Energètica de Catalunya ha explicat per denunciar un augment de la precarietat d'aquests recursos en famílies vulnerables.

En aquest sentit, la portaveu de l'Aliança contra la Pobresa Energètica, Maria Campuzano ha apuntata que "pel fet de no tenir un contracte de lloguer o no tenir l'escriptura d'habitatge no poden tenir accés a aigua, aquesta situació ja existia abans de la pandèmia però ara s'ha agreujat encara més i per exemple, aquí a Reus encara no s'aplica el protocol per a que aquestes famílies puguin disposar d'aigua".

Altres municipis de Catalunya van activar aquests protocols per a instal·lar comptadors a les famílies que es trobaven en situació per tal que tinguessin aquest subministrament a les seves llars.

membres de la PAH de Reus i de l'APE en una xerrada sobre pobresa energètica

Campuzano ha afegit que instal·lar comptadors socials "ni tan sols és que l'ajuntament es faci càrrec de les factures, simplement és posar aquests compatdors als habitatges".

Des d'aquestes entitats també denuncien que aquestes famílies vulnerables que estan en situació d'ocupació en precari sovint estan invisibilitats i estigmatitzades i els consistoris no tenen recompte fiable de quantes persones viuen en aquesta situació.

Paraules clau:

Notícies relacionades