Back to top

"A la Sagrada Família vaig passar fred, calor i de tot"

Cambrils acull fins al 9 de novembre una recopilació d'obres i records artístics de l'escultor Jaume Cases. Un escultor de llarg recorregut que, entre moltes altres creacions, destaca per haver esculpit 56 figures a la Sagrada Família. La història de Cases comença des de ben petit, modelant amb fang del carrer.
Jaume Cases abraçat a una de les seves escultures de la Sagrada Família

La prolífica vida artística de Jaume Cases comença amb el modelatge de figures per a la distribució de productes didàctics, les il·lustracions de còmics i publicacions gràfiques i, fins i tot, la creació de joguines. Una carrera d'in crescendo constant que estén la presència del nom Cases al món dels museus, especialment els d'història natural, i que l'acaba portant a Sydney per a reproduir la diversitat de la flora i la fauna marines.

Una relació, la de l'escultor i l'escultura, que neix a la seva infantesa com un joc de nens amb el fang dels carrers. "Quan em poso davant del fang creo el que sigui. És una habilitat que em surt des de petit, quan agafava fang del carrer i feia els meus ninots", explica Cases.

El treball de Cases cobra especial rellevància històrica a Catalunya. Entre d'altres fites, Cases és l'autor de diverses escultures de Cobi, la mascota dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992, i de l'escut de la Generalitat que es va instal·lar el 2012 a la façana del Parlament, a sobre del que hi havia de Felip V.

Però sobretot, el nom de Cases ha deixat una petjada especial a la Sagrada Família. I es que és el creador de 56 escultures repartides al llarg de la cèlebre església de Gaudí. "Aleshores no hi havien vidrieres i allà vaig passar fred, calor i de tot", recorda.

Respecte els temps actuals de la cultura, Cases no guarda especial optimisme. En aquest sentit, considera que des de l'inici de la crisi existeix un problema de valoració de les obres i no espera arribar a veure una recuperació, segons assegura.