Back to top

L'apicultura, inquieta davant el descens d'ajuts, l'etiquetatge i els revessos climàtics

La demarcació de Tarragona ha perdut prop de 300.000 quilos de mel situant-se a valors de producció que no es registraven des del 2002
Una arna d'abelles de Riudoms

Einstein afirmava que "si les abelles desapareguessin, només ens quedarien 4 anys de vida", perquè es perdrien els processos pol·linitzadors. Els apicultors de la demarcació de Tarragona registren una pèrdua de producció de mel d'entre un 15 i un 20% al 2016. Una tendència que confirmen les dades del Departament d'Agricultura, les quals reflecteixen una diferència negativa de 270.048 quilos de mel al territori entre 2015 i 2016, situant la producció en xifres similars a les del 2002, quan se'n van produir 730.400. Fa dos anys, en canvi, es va arribar al 1.016.810 quilos.

Gràfic apicultors

Administració i sector coincideixen en un revés mediambiental com a explicació d'aquest davallada. I és que l'hivern del 2015 va ser especialment càlid, fet que va provocar que algunes plantes florissin fora de temps, abans de la primavera.

 

Retallada d'un 20% dels ajuts

Els apicultors, però, no es resignen a aquest argument i també denuncien retallades de fins al 20% en els ajuts. A més discrepen del sistema i demanen que les partides es concentrin únicament en les activitats íntegrament de tipus professional. "Crec que ens haurien d'haver recolzat més a aquells qui ens hi dediquem com a font de renda principal", manifesta el delegat sectorial d'apicultura de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC-COAG).

Agricultura confirma aquesta dada en les subvencions de tipus agroambientals, que funcionen amb plans quinquennals i el més actual va començar al 2015. Tot i això, es justifica amb la necessitat d'haver de dividir els ajuts al llarg dels cinc anys, fet que disminueix la quantitat atorgada per exercici. "Hi haurà una reducció durant els cinc anys del 20% dels ajuts perquè si donem el 100% de les sol·licituds durant els tres primers, ens podríem trobar que al 2018 i al 2019 no puguem donar aquests ajuts agroambientals de Pla de Desenvolupament Rural (PDR)", reitera el director dels serveis territorials d'Agricultura, Ramaderia i pesca a Tarragona, Àngel Xifré.

 

El clima i la vespa asiàtica també arraconen el sector

La davallada de la producció de la mel, en canvi, no es correspon amb l'augment del nombre d'arnes al territori, que ha passat de tenir 41.815 al 2015, a sumar 44.760 al 2016. Arnes que, segons els apicultors, es troben en una constant amenaça bé per les variacions climàtiques i l'ús de determinats pesticides, o bé per la presència creixent de la vespa asiàtica. Una espècie provinent de la Xina que ataca les abelles autòctones i que, ara mateix, es concentra sobretot a Girona però es calcula que en els pròxims anys arribarà al Camp de Tarragona. Demarcació que produeix el 40% de la mel de Catalunya.

Gràfic apicultors

D'altra banda, el sector també es troba a l'espera d'una definició en la regulació de l'etiquetatge per part del Ministeri d'Agricultura, que ara mateix només diferencia entre dos orígens possibles, la Unió Europea i la resta. Una situació que, tal com expliquen, permet introduir mels d'altres orígens i de costos de producció inferiors, i barrejar-les amb el producte territorial sense cap mena de control.

Paraules clau: