Back to top

Menjar blanc, una tradició inextingible

JONATÁN SORIANO

Diversitat d’ingredients i molta paciència. Aquest és el secret del Menjar Blanc, unes postres tradicionals de Reus fetes a base de farina d’ametlla i pell de llimona. Des de Canal Reus Televisió hem estat testimonis de tot el procediment d’elaboració amb un mestre obrador que assegura que, malgrat el pas del temps i de les generacions, el Menjar Blanc continua consumint-se.

Des de bon matí, el subsòl de la bicentenària confiteria Padreny es converteix en l’escenari d’elaboració del Menjar Blanc. Aquestes postres tradicionals de Reus estan fetes amb una base de farina d’ametlla amb pell de llimona. Una vegada aquests ingredients han estat remenats fins convertir-se en una massa fina, s’afegeix la farina d’arròs, el midó i la sal. En paral•lel, s’ha de bullir sucre i canyella en aigua, per afegir el peculiar toc de dolçor que caracteritza el producte. Tot a través d’un període d’elaboració pacient i esforçat, que demana batre la massa a mà i durant una mitjana de temps de deu minuts.

En un principi, l’època específica del Menjar Blanc començava a l’octubre i no acabava fins finals de la primavera. Amb el pas del temps, i l’exigència de la demanda, es va decidir allargar la producció a la resta de l’any. El transcurs del temps i de les generacions, però, ha propiciat que el consum d’aquestes típiques postres hagi anat experimentant una davallada progressiva, però sempre mantenint-se com a tradició i defugint qualsevol ombra de desaparèixer en el record.

La tradició marca servir el Menjar Blanc com a plat fred. Malgrat tot, els obradors confessen que el més aconsellable és guiar-se pel gust de cadascú, per tal d’assegurar-se el màxim de plaer.