Back to top

Més d'onze milions de fotografies per digitalitzar

Aquest és el resultat de 92 anys d'història de la saga de fotògrafs de l'establiment Fotografia Niepce. En mans ja de la quarta generació els seus responsables expliquen els canvis en el camp de la fotografia i els instants inesborrables copsats de la història de la ciutat i del territori.
Fotografia Niepce, 92 anys d'història i més d'onze milions de fotografies per digitalitzar

"El meu avi va muntar la botiga per un conegut i amic que li va demanar feina" i, d'això, ja en fa 92 anys explica Carles Busquets, propietari de l'estudi de fotografia Niepce. Però aquesta persona per la qual el 1926 es va fundar l'establiment se'n va desdir al cap d'un any i, així, el negoci va passar a mans del pare de l'actual propietari. Malgrat que són la filla i el nebot els qui actualment estan al capdavant de l'estudi. "Els cinc germans es van dedicar a la fotografia d'estudi, excepte el meu pare que es va focalitzar al reportarisme", ha detallat Busquets.

Fins ara han digitalitzat unes 600.000 fotografies d'un fons de més d'11 milions. "Tenim fotografies curioses com un sopar de carnaval al Círcol que es veu clarament que el fotògraf estava damunt de l'escenari i tota la gent de la platea posant abans de menjar ". Segons Busquets les persones posaven abans de començar a menjar ja que "al disparar -el flaix- el magnesi deixava cendres i fum".

Entre totes aquestes instantànies històriques i importants, destaca la visita del president Macià per la proclamació de la República Catalana a Reus o bé la visita del general Franco passant revista a les tropes tot sol a la plaça del Mercadal. Ara bé, per Busquets és "inesborrable l'accident dels Alfacs, encara ara se'm posa la pell de gallina només de pensar-hi".

Aquesta saga de fotògrafs s'han adaptat als nous temps, pujant al carro de la digitalització. Tot i això, Busquets és poc amic dels mòbils -com a eina de fotografiar- perquè assegura que es perd molta qualitat. La fotografia ha perdut "valor humà, perquè abans per una bona fotografia costava i tenia molt de valor. Si volies fotografia una posta de sol havies d'esperar que es pongués ara ho pots fer a les 12 del migdia", ha conclòs.

Subscriu-te a la newsletter diària

Política de privacitat de dades