Back to top

Ni reg d'emergència ni connexió amb la depuradora a temps: els avellaners al límit

El Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat dona per fet que molts d'aquests cultius moriran i destinarà ajudes als pagesos perquè puguin replantar-los si acaben morint durant aquest estiu.

Ni reg d'emergència ni connexió a temps amb la depuradora de Reus per utilitzar-ne l'aigua regenerada. Les 4.000 hectàrees d'avellaners que depenen al Baix Camp del pantà de Riudecanyes podrien morir aquest estiu si no arriben pluges prou intenses i regulars durant les pròximes setmanes.

El Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat ja ha confirmat als pagesos que no podran desembassar la poca aigua que queda al pantà per fer un reg d'emergència la setmana vinent (és necessària per al consum del poble de Riudecanyes) i les obres per connectar la depuradora amb el pantalà de la Comunitat de Regants tampoc han començat, el que deixa els cultius d'avellaners en una situació crítica.

Critiquen la gestió de l'aigua

A més, des d'Unió de Pagesos carreguen contra la gestió que s'ha fet de la poca aigua que quedava al pantà. Una crítica a la qual s'ha sumat el conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, i que va dirigida a la gestió de la Comunitat de Regants i a Reus, ja que la meitat d'aquests 1,2 hectòmetres cúbics que quedaven fa uns mesos al pantà van desembassar-se cap a la ciutat, que en té els drets.

Una decisió que critiquen des d'Unió de Pagesos, apuntant que les poblacions com Reus tenen altres vies de subministrament mentre que els pagesos, assegura, depenen gairebé en exclusiva del pantà.

Davant d'aquesta situació, i tot i que des de la Generalitat asseguren que la canonada per reaprofitar l'aigua de la depuradora per al reg –amb un cost de 4 milions d'euros- es construirà com a solució de futur si arriben més situacions de sequera com l'actual, el Govern aposta per destinar ajudes directes pels afectats.

Pèrdues molt importants

Unes ajudes que des d'Unió de Pagesos no creuen que siguin la solució. Apunten, de fet, que hauria d'haver estat l'última opció de totes. Expliquen que recuperar un mínim de producció els costarà entre sis i set anys i que les pèrdues pel sector de la fruita seca seran molt importants.

L'única opció que els queda als pagesos del Baix Camp que compten amb cultius d'avellaners és esperar que aquests mesos de juliol i agost plogui prou per intentar que els arbres arribin vius al setembre. Una situació límit dels avellaners que asseguren també s'estendrà a altres sectors. Dels més propers, i també del territori, l'oliva. Remarquen que també se'n veurà afectada directament.

Paraules clau:

Notícies relacionades