Back to top

'El pacto de Adriana', guanyador de l’edició més política del Memorimage

La pel•lícula xilena 'El pacto de Adriana' ha estat la guanyadora del Premi Ciutat de Reus del Memorimage 2017. La dotzena edició del Festival Internacional de Cinema de Reus ha superat els 2.000 espectadors, una xifra més modesta respecte l'any anterior, que s'ha atribuït a les circumstàncies polítiques. Una selecció dels films seguirà disponible online fins al 8 de desembre.
Memorimage 2017

'El pacto de Adriana', el mateix film amb què es va estrenar el Memorimage, ha tancat el festival amb el guardó més preuat, el Ciutat de Reus. El jurat ha premiat la història personal de la directora Lisette Orozco, disposada a conèixer la veritat íntima sobre la seva tieta Adriana, acusada de treballar per la policia secreta de la dictadura de Pinochet. La xilena, que es trobava a Los Angeles, ha agraït el premi a través d’un discurs que ha llegit el programador del festival.

D’altra banda, el públic ha distingit 'Espies en l'Arena. Objectiu: Espanya'. El documental explica amb imatges d'arxiu inèdites la història d'un grup d'exiliats republicans al servei de l'espionatge nord-americà que van desembarcar a Màlaga com a espies per prevenir una possible invasió alemanya d'Espanya. Una realitat que ha quedat oblidada pel fet de ser la història d'un fracàs. "Si aquesta invasió s'hagués produït, hauria estat similar al desembarcament de Normandia i la història d'Espanya hauria estat una altra. Lamentablement les coses no van ser així, sinó que es va imposar el pragmatisme i els EUA van preferir pactar amb el règim franquista que no pas fer una intervenció a un país que finalment van abandonar a la dictadura i al feixisme", expliquen Marta Hierro i Pablo Azorín, els seus co-directors.

'Fràgils' ha estat guardonat amb el premi que atorguen els joves, precisament el públic a qui més es volien adreçar els directors. A través de la història de quatre nadons nascuts en quatre continents diferents, el film mostra fins a quin punt el lloc on neixes et determina i la importància que l'Estat actuï activament per frenar les desigualtats entre la població. "Els quatre nadons neixen en les mateixes condicions d'extrema pobresa i tenen les mateixes oportunitats, que són poques. El que demostrem és que, en el moment en què hi ha uns governs interessats a frenar les desigualtats i que posen polítiques en marxa i donen eines per sortir-se'n, és possible que la vida d'aquest grup de població canviï", afirma Marta Sans, codirectora del documental.

Per últim, el premi Cinema-Rescat ha caigut a les mans de 'Baix a Mar', que mostra els estius a Torredembarra dels anys 20 als anys 40 de la seva directora. Tanca així la dotzena edició del Memorimage, marcat enguany pels esdeveniments polítics i que ha mantingut durant tot el festival una primera fila de cadires buides en honor als presos polítics.

Paraules clau:

Notícies relacionades