Back to top

Pagesos i molins es posen les piles en època d'oli

Amb motiu de la Setmana de l'Oli cada dia tractem un tema referent a aquest aliment i la DOP Siurana. Avui parlem sobre la producció de l'oli i el seu procés d'elaboració.
En motiu de la Setmana de l'Oli cada dia tractem un tema referent a aquest aliment i la DOP Siurana. Avui parlem sobre la producció de l'oli i el seu procés d'elaboració.

És temps d'oli i per tant pagesos i molins estan al peu de canó per produir aquest aliment mil•lenari. El procés en sí es força simple tot i que s'ha de realitzar en menys de 24 hores per evitar la fermentació de l'oliva un cop collida. La recol•lecció es fa de forma tradicional, és a dir principalment a mà amb unes pintes metal•liques o menys freqüentment amb sistema de vibració. Aquests dos mètodes són els que respecten més l'oliva. 

Un cop les olives arriben al molí s'emmagatzemen per retirar les fulles i possibles pedres o trossos de metall que es poden haver mesclat amb la collita. Després les olives es xafen i es remenen tot fent un batut per passar després a una centrifugadora on les gotes d'oli se separen del restant del fruit. Per tal de reutilitzar el material sobrant, els pinyols serveixen per fer biomassa. Per altra banda, depenent de si la oliva està més verda i sana o més madura es poden distingir dos tipus d'oli. El de collita primerenca és afruitat i de color verd; el de collita més tardana és més dolç, de color groc i amb menys cos que l'anterior. 

Per altra banda cada cop són més els productors que opten per una elaboració ecològica d'aquest elixir daurat, assolint al voltant del 15% de la producció total de l'oli de la DOP Siurana. 

Oli