Back to top

Passaports de colors per creuar fronteres tancades

L'activitat 'MURS' ha volgut denunciar l'actitud d'Europa a les fronteres físiques envers les persones refugiades, i ha permès als transeünts posar-se a la pell dels individus que han d'abandonar casa seva.
La plaça del Prim s'ha convertit en una frontera de filferro en el darrer acte de Reus Refugi.

Una frontera física que separa l'horror d'una oportunitat de vida. Això és en el que s'ha convertit la plaça del Prim en el darrer acte de Reus Refugi. Una performance emmarcada en el projecte 'MURS', que vol criticar durament l'actitud d'Europa envers les persones refugiades. "Volem reivindicar l'acolliment de persones i denunciar l'actitud d'Europa i la seva passivitat deixant que morin a les fronteres", explica la membre de Reus Refugi, Carlota Vendrell.

Aquest és un acte que fa tres anys que Reus Refugi impulsa per aquestes dates. En aquesta edició, els transeünts s'han pogut posar a la pell de les persones que han hagut d'abandonar casa seva i moltes vegades s'han trobat les portes tancades. "La idea és que la gent agafi un passaport vermell o verd. El vermell representa els països que no tenen accés lliure a altres estats, i el verd els afortunats que sí. Hi ha un policia que els deixa passar o no en funció del passaport, per així posar-se en la pell de les persones que no gaudeixen de lliure circulació", reconeix un altre membre de l'entitat, Roberto Andrade.

A l'activitat també van participar-hi una trentena de refugiats com a testimonis vivents, persones que actualment estan a Reus buscant noves oportunitats de vida. "Jo porto aquí cinc mesos, fa tres mesos que vaig a classe de castellà. Ells m'ajuden a trobar feina i una casa", diu el refugiat, Joel Messi.

El centre d'acollida de Reus, gestionat per la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat, dóna asil a fins a cinquanta persones. Una situació que no pot allargar-se en el temps, i és que els refugiats necessiten trobar pisos de lloguer per poder integrar-se a la societat i començar a escriure una nova pàgina a la seva vida.

Paraules clau: