Back to top

El Priorat, la comarca amb més participació a l'1-O

El Priorat ha registrat el 85,42 % de participació, el que es tradueix en 6.053 votants d'un cens xifrat en 7.154. Unes dades que contrasten amb la participació del conjunt de la regió de Tarragona, ja que és la més baixa de les quatre demarcacions.
El Priorat, la comarca amb més participació a l'1-O

La comarca del Priorat ha registrat un 85,42% de participació en el referèndum de l'1 d'Octubre. És la comarca amb més participació de Catalunya seguida pel Moianès, el Berguedà i de la Conca de Barberà, les quals han comptat amb una participació al voltant del 73%.

Priorat amb un cens xifrat en 7.154 hi han votat 6.111 persones, de les quals 5.779 han optat pel si a la independència, 194 en contra i 80 en blanc. En detall, alguns dels municipis d'aquesta comarca amb una participació alta són Falset amb 1.296 votants, Cornudella de Montsant amb 790 votants, els Guiamets, Torroja del Priorat i Porrera entre altres. Els factors que expliquen aquesta participació són en part el cens universal i el fet que no s'hi produïssin càrregues policials com en altres indrets.

Segons Josep Maria Fort, coordinador de l'ANC al Priorat "en general som una gent vinculada a la terra al Priorat i, per tant, tenim un sentiment de pertànyer a la nació catalana molt important". A més, per Fort els resultats de la votació de l'1 d'Octubre també són fruit de "l'acció unitària i coordinada" entesa per part de  totes "les forces que defensem la llibertat de la nació catalana". I en aquest sentit, ha afirmat que "en un moment determinat com és el diumenge 1 d'Octubre s'ha notat que tothom estigues mobilitzat i sabes quina era la consigna, que era votar".

 

La demarcació de Tarragona ha registrat un 40,63% de participació

L'alta participació de la comarca del Priorat contrasta curiosament amb les dades generals de la demarcació, ja que Tarragona és de les quatre regions la que ha registrat les dades més baixes. De fet, la participació s'ha xifrat en un 40,63% i ha comptat amb més de 200.000 vots vàlids. Així, Tarragona se situa darrera de Barcelona amb el 41, 23% de participació, de Lleida amb el 52,83% i Girona on la participació és la més alta i s'ha xifrat en un 53,32%.