Back to top

El PSC portarà al ple "les amenaces d'Endesa"

El partit a nivell de Catalunya ha redactat una proposta de resolució amb la que busquen acordar una resposta unitària davant "les amenaces d'Endesa a les administracions locals en relació al deute" de les factures energètiques de les famílies vulnerables.
PSC Reus

El PSC ha presentat, de cara al plenari d'aquest pròxim divendres, una proposta de resolució per abordar la crisi endegada per Endesa durant el mes d'agost. Els socialistes han redactat un text unitari per respondre a la companyia, que va enviar una carta a centenars de municipis de tot el país exigint que se'ls pagués el deute d'aquelles famílies desafavorides. Fonts de la companyia defensen que no necessàriament han de ser els consistoris qui paguin els diners, al voltant de 21 milions d'euros, sinó que es poden trobar mecanismes. De fet, la Diputació de Barcelona va demanar que fos la Generalitat qui pagués el deute i segons Endesa, el Govern podria estar disposat a estudiar l'assumpte. 

Ara bé, una cinquantena de municipis, reunit a Terrassa fa dues setmanes, van acordar demanar a Endesa que condonés el deute. Un deute sorgit d'aquelles famílies que, protegides per una llei catalana, estan amparades pels serveis socials dels Ajuntaments i a qui, per bé que no paguin les factures perquè no tenen prou ingressos, les companyies no poden tallar el subministrament d'aquells serveis que es consideren indispensables. 

L'Ajuntament, en línia amb els municipis catalans

Reus ja s'ha posicionat públicament a favor que Endesa condoni el deute, però el PSC vol portar el debat al plenari per forçar una resposta més contundent. Al text de la proposta de resolució, els socialistes asseguren que la pobresa energètica afecta un 11% de les llars catalanes i que un 9% de la població no es pot permetre mantenir l'habitatge a una temperatura adient. 

Per tot plegat, demanen una acció conjunta per part de les institucions i que la Generalitat lideri la negociació per a l'elaboració d'un conveni que permeti regular la gestió del deute generat per la Llei 24/2015, que protegeix els més desafavorits. A més, exigeixen que les famílies en situació de vulnerabilitat i les administracions locals no hagin de fer front al deute. 

Montserrat Vilella, regidora de Benestar Social, ja va assegurar a Canal Reus que cal que el govern espanyol s'impliqui en la recerca d'una solució. 

Notícies relacionades