Back to top

La rehabilitació del Teatre Bravium engega els tràmits

L'Ajuntament de Reus treu a licitació la redacció del projecte bàsic i l'executiu per tornar a donar vida al Centre Catòlic

La rehabilitació del Teatre Bravium ha fet un nou pas endavant. Després de la cessió d'ús de l'edifici per part de l'Arquebisbat, l'Ajuntament licitarà, ara, el contracte per a la redacció del projecte. La previsió actual és que les obres rondin un pressupost de 3 milions d'euros i puguin començar el 2025.

El resultat final ha de permetre recuperar un equipament escènic per incorporar-lo a la xarxa municipal. L'objectiu és dotar la ciutat d'un espai que ofereixi possibilitats que ara no es poden cobrir a través dels altres escenaris. El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Reus, Daniel Recasens, apunta que "els nostres teatres tenen l'oportunitat de fer determinades coses i la impossibilitat de fer-ne d'altres".

Una nova peça a la xarxa d'equipaments culturals

En aquest sentit, l'antic Centre Catòlic, que probablement mantindrà el nom, es veu com una peça més de la xarxa d'equipaments municipals. La idea que s'ha plantejat és que l'àmbit teatral de Reus es pugui pensar, gestionar i programar amb una única direcció artística. Seria un eix central sobre el qual giraria l'activitat del Fortuny, el Bartrina i el Centre Catòlic.

Sent així, Recasens exposa que "cada teatre té els equips tècnics i de recursos humans que té, no és una qüestió de pensar en moviments de gent amunt i avall". Assegura que "estem pensant en un equipament amb unes necessitats i una funcionalitat; estarà dotat de la manera que correspongui".

Més enllà de la programació, un espai per a la creació

El consistori manté el compromís de garantir que l'entitat teatral Bravium torni al carrer de la Presó. També l'acord amb l'Arquebisbat perquè pugui fer servir un espai de la primera planta. La resta de l'equipament recuperarà el teatre i es dissenyarà amb la intenció que es converteixi en un espai per a la programació teatral, però especialment per a la creació i formació obert a les entitats de la regió.

L'alcaldessa de la ciutat, Sandra Guaita, explica que "s'han fet uns plans d'usos des de l'Ajuntament per acompanyar i que la definició del projecte bàsic i executiu sigui l'adequat per als usos posteriors". L'objectiu reafirma que és "que les entitats culturals de la ciutat tinguin acollida en aquest equipament".

L'Ajuntament dona per fet que també mantindrà la seva implicació la Diputació de Tarragona, que en el primer conveni previst, havia d'assumir una part del pressupost, proporcionalment petita. També havia de ser part activa en la gestió de l'equipament. Tot plegat s'haurà de tornar a concretar quan avanci el projecte.

La licitació es resoldrà a través d'un concurs de projectes

La licitació pública per a la redacció del projecte bàsic i executiu funcionarà a través d'un concurs de projectes en dues voltes. La primera volta està oberta a tots els arquitectes, dels quals es valorarà el currículum i l'experiència. El jurat seleccionarà els cinc professionals amb major capacitat segons els criteris que s'hagin establert.
Aquests cinc passaran a la segona volta, durant la qual presentaran, de manera anònima, una proposta concreta d'intervenció.

La guanyadora serà la que s'executarà, i als quatre arquitectes finalistes se'ls compensarà la feina amb 2.000 euros a cadascun. El jurat que ho ha de valorar tot plegat estarà presidit per la regidora d'Urbanisme de l'Ajuntament de Reus, i també arquitecta, Marina Berasategui. També l'integraran dos arquitectes municipals, dos que els designarà el Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya, el gerent de l'Institut Municipal Reus Cultura i un tècnic de la regidoria de Cultura.

Paraules clau:

Notícies relacionades