Back to top

Reus retrona al so de Calanda

Els timbals i bombos de la Confraria de Calanda tornen a envair un cop més els carrers de Reus. Per divuitè any consecutiu, natzarens i timbalers han compartit protagonisme per la festivitat de Dimarts Sant, sota l'atenta mirada de devots i curiosos
calanda

Els conceptes Setmana Santa i Reus fa divuit anys que també s'associen a Calanda. El Dimarts Sant és un dels dies destacats d'aquesta festivitat, especialment per la participació a la processó dels membres de la Confraria de Nuestro Padre Jesús Nazareno de Calanda. Enguany han estat una seixantena els timbalers que han envaït els carrers de la capital del Baix Camp. Es tracta d'una actuació que està marcada com a extraordinària per aquesta confraria, tenint en compte que durant la Setmana Santa no actuen fora de Calanda sota cap concepte. Així doncs, l'estreta relació entre Reus i aquesta ciutat de la província de Teruel ve de lluny. Així ho afirma Juan Herreros, president de la confraria, qui fa memòria tot recordant que els membres més grans de l'agrupació van ser qui van iniciar la relació entre els aragonesos i l'entitat del Cachirulo, responsable d'aquesta actuació. Segons Herreros, actuar a Reus "s'ha convertit en un acte més que consolidat durant la Setmana Santa de la confraria".

La majoria d'edat d'aquest acte consolidat ha coincidit amb la capitalitat cultural de Reus. Per aquest motiu i de forma extraordinària, els tambors i timbals s'han traslladat a la plaça del Mercadal, que ha vibrat literalment sota el seu so. Molts dels participants s'han protegit l'eina de treball durant la seva actuació. Són moltes les venes que llueixen els timbalers durant l'acte i la processó. Tal com detalla Herreros, aquesta és la manera com es protegeixen les mans, per tal de donar-ho tot durant el Divendres Sant a Calanda, dia en què es fa la tradicional i reconeguda 'Rompida de hora'. Tot i que amb la boca petita i un somriure, Juan ha assenyalat que "malgrat que quan es toca a Reus, donen el millor d'ells mateixos, no és el mateix que fer-ho a Calanda".

"Encara que quan toquem a Reus, donem el millor de nosaltres mateixos, no és el mateix que fer-ho a Calanda"

Aquesta primera demostració a la plaça del Mercadal ha estat el pas previ a la processó de l'Amargura, que ha desfilat entre l'església de Sant Joan i la de Sant Francesc. Com és tradició, la plaça del Prim ha estat el punt de trobada per la resta de confraries i armats participants. Centenars de persones han sortit al carrer per acompanyar als natzarens, envoltats de devoció, passió i tradició.

 

Paraules clau: