Back to top

El pantà de Riudecanyes, un any més sense reg si no plou abans de l'estiu

La sequera pot afectar l'estabilitat financera de la Comunitat de Regants

Les pluges de les darreres setmanes no han servit de res a la majoria dels pantans catalans. Especialment als de Riudecanyes i Siurana, que continuen per sota del 3% de la seva capacitat. El del Baix Camp ara mateix només serveix aigua al poble de Riudecanyes, que en consumeix els 200 metres cúbics diaris que arriben a l'embassament.

Tot i això, des de la Comunitat de Regants alerten que el fet que quedi poca aigua en pot comprometre la qualitat. Pel que fa a Siurana, l'aigua que hi arriba és menys de la que es deixa anar per mantenir el cabal ecològic del riu. Amb aquest escenari, la previsió és que, per segon any consecutiu, no es pugui donar aigua de reg en tot l'estiu.

L'administrador de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, Miquel Àngel Prats, alerta que "l'escenari serà deplorable, els pocs avellaners que es van salvar l'any passat, és possible que s'acabin morint". De fet, apunta que "enguany ja se n'han arrencat un munt, és molt probable que sigui un desastre total". Aquesta situació no és nova, i des del departament d'Acció Climàtica s'ha plantejat construir una planta regeneradora que permeti aprofitar aigua que ara es llença a la depuradora de Reus.

La planta regeneradora podria arribar "quan ja no quedaran pagesos"

Ara s'ha adjudicat la redacció del projecte, que té un termini de 14 mesos que acabarà a mitjan 2025. Llavors s'haurà d'aprovar aquest projecte, licitar-ne i adjudicar-ne les obres i, finalment, executar-les. Prats apunta que "ens n'anem a finals del 2026 o començament del 2027; pot ser que es faci, però ja no sé si servirà per regar, perquè potser ja no quedaran pagesos".

Des del Baix Camp s'havia reclamat insistentment que les obres es tramitessin per la via d'emergència per agilitzar-ne el calendari. Des del departament se'ls hauria respost que no era viable fer-ho, però la Comunitat de Regants té un informe jurídic que defensa que sí. Especialment tenint en compte que en depèn poder salvar explotacions productives, economia local i vegetació.

Amb tot, l'aigua que s'aprofitaria seria l'equivalent al cabal ecològic del Siurana i, per tant, tampoc seria una panacea. Pel que fa a l'ús de boca, a bona part de la regió està garantit pel Consorci d'Aigües de Tarragona. És a dir, que el minitransvasament de l'Ebre és l'única font d'aigua, a hores d'ara, que permet evitar restriccions a la població.

La sequera afecta l'estabilitat financera

La situació de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes i els seus associats no és nova. L'última temporada de reg regular que hi va haver va ser la del 2021. L'any 2022 ja es va reduir el volum d'aigua que es va posar a disposició dels regants, i el 2023 no hi va haver campanya de reg.

Aquest 2024 tornarà a passar el mateix, amb l'agreujant que els pous i mines que van esmorteir lleugerament el cop de l'any passat, estan en situació crítica. Tot plegat suposa un cop, també, per a l'estabilitat de la Comunitat de Regants, que enguany ha rebaixat més d'un 40% la quota als associats, cobrant-la, a més, en dos terminis. Prats explica que "hem esgotat les reserves (econòmiques) que teníem per poder rebaixar la quota".

Aclareix que "les instal·lacions les hem de mantenir i això val diners; com demanes diners a la gent, si no han pogut regar?". És per això que alerta que "si enguany no es pot regar, el 2025 serà molt crític". La infraestructura de la Comunitat necessita un manteniment, que es cobreix amb les quotes dels regants.

Unes quotes que ara mateix es paguen sense poder rebre l'aigua que dona sentit a l'entitat. Tenint en compte que és una situació compartida amb altres comunitats de regants de Catalunya, des del pantà de Riudecanyes apunten que el departament d'Acció Climàtica hauria d'implicar-s'hi.

Paraules clau:

Notícies relacionades