Back to top

Submissions i rebel·lions entre Reus i Tarragona

Les pestes, el poder de l'església o la revolució liberal són alguns dels elements destacats que apareixen en la ruta teatralitzada Reus-Tarragona i altres gresques. Un passeig històric proposat per Ans Educació, que ens explica la relació entre les dues ciutats i els possibles orígens de la rivalitat encara existent avui en dia.
teatre

El professor posa en situació els seus alumnes, que avui assisteixen a una classe d'història per conèixer la relació que han mantingut les ciutats de Reus i Tarragona al llarg dels temps. Ens situem a la segona meitat del segle XIX, on el nunci municipal de l'època ens ajuda a entendre els fets que van succeir l'any 1868, en plena Revolució Burgesa.

Els lligams entre Reus i Tarragona es remunten en diversos episodis històrics, i els assistents tenen ganes de conèixer-los.

Un altre moment de la ruta se situa a l'any 1835, quan es va produir la crema del convent carmelita de Sant Joan de Reus. Abans d'acabar, però, encara es narra un tercer episodi històric. "Reculem fins el segle XIV revivint una guerra real entre Reus i Tarragona, amb exèrcits, els seus personatges importants, com són l'arquebisbe, el Cambrer de la vila de Reus... i bé, tot el poble", explica Joan Velasco, un dels impulsors i actor de la ruta.

Tot plegat forma part del passat, però segurament explica algunes de les coses que encara es conserven avui en dia.

"La rivalitat Reus-Tarragona sempre ha estat un misteri, i jo crec que tothom es pregunta més o menys d'on ve, o què ha passat al món perquè hi hagi aquesta rivalitat, i aquesta ruta és una bona manera de descobrir-ho, diu Velasco. Víctor Garcia, un dels altres impulsors i conductor de la ruta explica que "el meu personatge és un personatge bastant boig i que li interessa molt posar cullerada i dir que Reus i Tarragona s'han barallat molt. Però la idea que volem mostrar és que hi ha una miqueta més de pau entre els reusencs i els tarragonins. Que hi han hagut episodis, però tampoc hi han hagut unes grans, grans baralles, per ser enemics avui en dia".

La ruta dura al voltant d'una hora i es podrà veure en diferents sessions fins aquest divendres 3 de novembre.

Notícies relacionades