Back to top

Una verema amb menys producció, però més qualitat

Les collites d'enguany no són massa esperançadores, però la manca d'aigua aporta més qualitat al raïm i confien que s'aconseguirà un equilibri entre bones i males collites

És temps de verema. Aquesta és una frase que fins fa uns anys sentíem a principis d'octubre, però ara ja sona en ple estiu. I és que les conseqüències del canvi climàtic són evidents: una verema avançada i amb menys producció.

Enguany, les pluges al Priorat no han estat regulars en tots els municipis que hi formen part. És per això que mentre que en les zones de més altitud ha caigut més aigua i les pèrdues són menors, en altres no ha plogut tant i els grans de raïm són més petits i estan més separats, el que es tradueix en més pèrdues. Els cops de calor sumats a la sequedat de l'ambient de menys del 35% d'humitat fa que les vinyes pateixin una situació d'"estrès hídric".

La manca d'aigua afavoreix la qualitat

Tot i això, varietats pròpies del territori com la garnatxa i la carinyena estan suportant millor la sequera en comparació amb altres. A més, els tècnics de la DOQ Priorat asseguren que la manca d'aigua afavoreix la qualitat del raïm, perquè propicien la no presència de fongs i malalties.

De fet, a causa de l'onada de calor, els viticultors s'han vist obligats a modificar la seva jornada laboral. De les vuit hores diàries que treballaven l'anterior verema, enguany només en treballen quatre, evitant les altes temperatures del dia.

Enguany, es calcula que la verema s'allargarà fins a finals de setembre. Tot i que ens trobem en un moment inicial i la climatologia en els pròxims dies és clau, els tècnics de la DOQ Priorat visualitzen que, en conjunt, s'aconseguirà un equilibri entre les collites amb petites pèrdues i altres que perdran entre un 25 i un 30%.

Paraules clau:

Notícies relacionades