Back to top

L'Agència de Residus exigeix controlar la contaminació de l'antiga Hispània

L'Agència de Residus de Catalunya dona la raó a la CUP i obliga a contractar una empresa externa per supervisar el tractament del sòl contaminat. A més, considera insuficient la documentació que ha aportat l'Ajuntament i obliga a fer noves prospeccions per concretar l'abast d'aquesta contaminació

"L'Agència de Residus de Catalunya dona la raó a la CUP"; així de taxativa s'ha mostrat la portaveu local de la formació a Reus, Mònica Pàmies, en relació amb la contaminació de l'antiga Hispània. El govern de Reus hi ha projectat un aparcament subterrani i dos blocs de pisos de protecció oficial. El cas és, però, que el terreny està contaminat, probablement a causa dels fluids que s'hi van escolar quan hi havia l'antiga cotxera d'autobusos.

Ara, l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha respost la denúncia presentada per la formació el passat mes de maig i, segons asseguren, els dona la raó. Per començar, segons ha destacat Pàmies, perquè l'Ajuntament es basava en una llei ambiental aprovada l'any 1998 i que es va derogar el 2010, fa tretze anys. L'Agència també apuntaria que "hi ha requisits fonamentals que encara no es recullen en aquest expedient", segons Pàmies.

Entre altres documents i informació, l'ARC reclama una anàlisi de risc per a la salut humana en un termini de tres mesos. L'Agència admet haver rebut informació de l'Ajuntament durant l'estiu, concretament, en tres tandes, però la documentació no seria suficient. El nou estudi de la contaminació s'haurà d'enviar a l'Agència Catalana de l'Aigua, que estudiarà si la mina subterrània que passa per la zona podria haver-se vist afectada.

El projecte de la Hispània haurà d'incloure una direcció ambiental

Els anticapitalistes denunciaven, principalment, tres fets, començant per qualificar d'insuficient l'anàlisi de la contaminació i dels riscos que implica per a la salut. També posaven el crit al cel per la manca d'informació que l'Ajuntament havia enviat a l'Agència de Residus de Catalunya. Finalment, insistien que s'havia de contractar una empresa externa autoritzada per al tractament de sòl contaminat.

Des del govern de Reus es defensava que tot plegat ja es preveia a la licitació, que va adjudicar-se a l'empresa Garcia Riera, mentre la CUP insistia que no s'especificava enlloc. Ara, l'Ajuntament es veuria obligat a tenir en compte i especificar totes aquestes circumstàncies. Segons critica Pàmies, aquesta direcció ambiental ha de ser "una empresa externa i homologada per tasques de descontaminació del sòl; aquesta figura no hi era, a l'expedient".

El pressupost anunciat inicialment per al projecte era de 16 milions d'euros onze dels quals, destinats al pàrquing, però abans d'adjudicar-se ja s'havia apujat fins als 22 milions d'euros. Ara podria haver-se de tornar a incrementar per contractar aquesta direcció ambiental externa. De fet, des de la CUP apunten que amb la resolució de l'Agència de Residus, la constructora podria desentendre's del contracte, que no contemplava el que ara reclama aquest organisme.

L'obra podria patir un sobrecost

Pàmies etziba que "l'obra s'haurà de recalcular econòmicament perquè no contemplava cap d'aquests fets". Segons recorda, "en comptes de passar-ho pel ple, van anar per la via ràpida, i ho van aprovar automàticament a través de la junta de govern, però ara l'Agència de Residus ens dona la raó". La CUP torna a insistir a descartar el pàrquing, que és el que afecta la zona contaminada, i convertir la superfície en una zona verda.

Com que no caldria fer cap excavació, apunten que la contaminació no hi tindria tant d'impacte. En canvi, afegeixen, els pisos de protecció oficial sí que es poden construir, perquè estan projectats sobre una part del pàrquing on no s'ha trobat contaminació al subsol. De fet, subratllen que els habitatges han rebut prop de dos milions d'euros dels fons europeus Next Generation.

Per rebre aquesta subvenció, però, l'obra ha d'estar acabada abans de finals del 2026. És per això que, novament, reclamen al consistori que separi els projectes del pàrquing i dels pisos, perquè els habitatges puguin construir-se immediatament.

Pàmies no s'ha estat de recordar que, durant el primer plenari del mandat actual, el passat mes de juliol, la CUP va proposar aturar l'obra, però el govern del PSC, ERC i Ara Reus s'hi va oposar. 

Resposta de l'Ajuntament

I l'Ajuntament ja hi ha dit la seva. Fonts consultades per Canal Reus asseguren que l'Agència no ha detectat irregularitats i que únicament demana complementar l'informe amb nous càlculs, el que no hauria de tenir incidència en l'anàlisi del risc i tampoc en el calendari de les obres. Segons les fonts, el consistori ja ha encarregat l'informe a l'empresa responsable de l'informe per tal que aporti les dades complementàries com més aviat millor. 

Paraules clau:

Notícies relacionades