Back to top

Els terrenys on s'ha de construir el nou pàrquing a l'antiga Hispània estan contaminats

La CUP ha fet públic un informe que adverteix dels alts nivells de contaminació del subsol on es trobava l'antiga empresa d'autobusos. El Govern admet que coneixia tot plegat perquè els estudis es van encarregar abans d'elaborar el pressupost. Donen ara tota la responsabilitat a l'empresa que desenvolupi el projecte.

El terreny on s'ha de construir el nou pàrquing municipal de tres plantes soterrades a l'Antiga Hispània, a tocar de la riera d'Aragó, està contaminat. Així ho afirma un informe mediambiental encarregat per l'Ajuntament per tirar endavant el projecte urbanístic i que ha fet públic la CUP aquest dijous.

Un informe que confirma que els vessaments d'olis i altres productes dels autobusos que s'haurien produït anys enrere han deixat residus perillosos en una part del subsol. Segons l'informe, aquests terrenys tindrien nivells superiors als que estableix la llei en antimoni, arsènic, cadmi, mercuri, plom, seleni i zinc. A més d'hidrocarburs aromàtics policíclics i altres hidrocarburs. Tot materials que l'Ajuntament sabia que existien.

Augment del pressupost previst

Unes terres contaminades que s'haurien de tractar amb un protocol específic que augmentaria el pressupost de l'obra, afirmen. Un augment, que si suposa més d'un 50% del pressupost previst, no permetria tirar-la endavant. Segons els anticapitalistes, el Govern reusenc és coneixedor de tot plegat i creuen que hauria de comunicar a la Generalitat quina és la situació, a més de fer un estudi per determinar quin és l'abast exacte de la contaminació.

El Govern admet que coneixia tot plegat perquè els estudis es van encarregar abans d'elaborar el pressupost. No només això, sinó que a més, donen ara tota la responsabilitat a l'empresa que desenvolupi el projecte. Empresa que haurà de fer un estudi per avaluar el risc que suposa tot plegat. Serà l'empresa també qui haurà d'informar a la Generalitat i gestionar la retirada dels residus. 

El projecte de l'antiga Hispània: l'estrella del mandat

El projecte de la Hispània és un projecte de govern, el més important d'aquest any. Amb un pressupost de 15 milions d'euros que contempla la construcció d'un aparcament de tres plantes i de diversos edificis de pisos de protecció oficial.

I el problema implica a totes les forces que conformen el govern. Des de Junts, que ha entomat el projecte com la seva bandera del final del mandat, ERC que és qui dirigeix els aparcaments municipals i qui atorga les llicències. I també ARA Reus, que és qui dirigeix la regidoria de Medi Ambient.

Paraules clau:

Notícies relacionades