Back to top

Arròs Montsià presenta Oryzite, un nou material sostenible que pot substituir el plàstic

Aquest material sostenible es pot aplicar a la fabricació de productes industrials de sectors com la logística, l’automòbil, el mobiliari, el packaging i el tèxtil

La Càmara Arrossera del Montsià i Iban Ganduxé han presentat avui Oryzite, un nou material creat a partir de les clofolles de l’arròs. Oryzite, fruit de més de 10 anys d’investigació conjunta, pot substituir els plàstics i, per tant, reduir-ne el seu ús i els residus que se’n deriven. Compatible amb multitud de processos productius, el nou material es pot aplicar a la fabricació d’envasos, bosses, palets o peces d’automoció i, per tant, pot tenir utilitat per a un ampli espectre de sectors com ara l’automobilístic, la logística, el tèxtil, el del packaging o el del mobiliari.

L’acte s'ha celebrat a la seu de Pimec a Barcelona i ha comptat amb la presència del conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa.

arros

Avantatges pel fabricant i pel medi ambient 

Amb Oryzite, els temps de producció i el consum d’energia es redueixen per als fabricants. Això, juntament amb el menor pes del material, pot generar estalvis de costos de més d'un 20%. D’aquesta manera, els productors poden incrementar els marges.

Pel que fa als avantatges ambientals, Oryzite permet reduir l’ús i els residus de plàstics gràcies a la substitució d’aquests en un percentatge de fins al 85%, una xifra més elevada de la que permeten altres materials que només es poden additivar fins a un 61%. S’ha de tenir en compte, a més, que la clofolla d’arròs és un dels majors subproductes existents al planeta.

Més enllà de la reducció dels plàstics, la utilització d’Oryzite ajuda a disminuir els gasos d’efecte hivernacle perquè necessita menys temps i temperatura de fabricació, i el seu pes és inferior. A més, les clofolles d'arròs capturen carboni i, per tant, l'Oryzite és captador d'emissions.

Si s’agafa com a exemple la fabricació d’un cotxe utilitari, per exemple, l’ús de plàstics -que representen al voltant d’un 15% del pes total- genera 750kg de CO2 de mitjana a l’atmosfera. La substitució total per Oryzite implicaria rebaixar fins a -64kg de CO2 aquestes emissions.

s

Exemple d’economia circular 

La producció del nou material es porta a terme a la mateixa planta de la Càmara Arrossera del Montsià en la que es processa l’arròs. Amb unes instal·lacions de transformació d’uns 34.000 metres quadrats i una extensió de cultiu d’arròs de 8.400 hectàrees, la Càmera elabora unes 60.000 tones d’arròs cada any i té capacitat per produir 14.000 tones anuals d’Oryzite.

Paraules clau:

Notícies relacionades