Back to top

Homenatjar els deportats als camps de concentració nazis

Diversos col·lectius, amb la col·laboració dels ajuntament de la Selva del Camp i de l'Albiol sol·licitaran les llambordes 'stolpersteine'

En el marc del 75è aniversari de l'alliberament dels camps de concentració nazis, diversos col·lectius de la Selva del Camp volen homenatjar a les víctimes del municipi i també de l'Albiol. Des del consistori, han aprovat una moció per demanar que es col·loquin les anomenades llambordes de la memòria, les "stolpersteine".

Des del Centre d'Estudis Selvatans, l'historiador Axel Baiget explica que "el primer català mort als camps de concentració nazis va ser Miquel Maydeu Pallerola de l'Albiol". En el cas de la Selva del Camp, detalla que "va morir-hi quatre homes, soldats de l'àmbit republicà". Aquests eren Pere Baseda Murlà, Ramon Guinovart Rabassa, Alexandre Simó i Andreu Blasi. Aquest darrer va ser l'únic supervivent de la deportació.

Documentació, Selva del Camp

Fer memòria

El membre del Centre d'Estudis Selvatans, Guillem Puig, destaca que "és un projecte de memòria democràtica que ens recorda com persones per motius diversos van patir una repressió".

El projecte està impulsat també pel Col·lectiu 25-A, la secció de memòria històrica del Casal Popular de la Selva del Camp i La Plegadora. Compta amb el suport dels ajuntaments de la Selva del Camp i de l'Albiol, el Memorial Democràtic i el suport de l'Amical Mauthausen.

Paraules clau:

Notícies relacionades