Back to top

La CUP proposa que s'instal·lin comptador solidaris a les llars més necessitades

Al ple del proper divendres presenten una moció per tal que es posin comptadors de llum, aigua i gas a les llars que pateixen exclusió residencial o es vegin obligades a ocupar.

Davant la pujada del preu de la llum en plena onada de fred, així com els estralls socials derivats de la pandèmia, la CUP de Reus demana que es posi l’accent a les persones que pateixen pobresa energètica i emergència habitacional. Per això, al proper ple municipal del 22 de gener, presentaran una moció per "instal·lar comptadors solidaris de llum, aigua i gas a les llars que pateixin exclusió residencial o es vegin obligades a ocupar". La CUP també vol que es condoni el deute per part de les empreses subministradores a les famílies que pateixin pobresa energètica, tal com marca la Llei 24/2015. 

Recorden que, si bé l’exclusió habitacional aguditza la problemàtica de la pobresa energètica, "l’actual crisi sanitària i socioeconòmica ho agreuja encara més". I exposen les dades de l’Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques que apunten que l'11% de les llars catalanes tenen pobresa energètica i que ja han mort més de 7.000 persones per aquest motiu. La CUP posa especial èmfasi en situacions tràgiques com la de la Rosa, "una veïna de Reus de 81 anys que va morir fa quatre anys en un incendi a casa seva a causa d'una espelma mal apagada". També insisteixen que tot plegat va ocórrer després que Gas Natural Fenosa li tallés el subministrament de llum.

La CUP també destaca que "són les dones qui s’enduen la pitjor part de la pobresa energètica". Concretament, segons un informe del Parlament Europeu, un 15% de les dones espanyoles dediquen més del 10% dels seus ingressos anuals a pagar les factures de l’energia. 

Paraules clau:

Notícies relacionades