Back to top

La XarxaECO com a alternativa al capitalisme

Avui coneixerem l'EcoXarxa de Tarragona. Un col·lectiu que promou l'intercanvi de productes i serveis i fomentar a la vegada els productes de proximitat, l'ecologisme i el comerç just. El grup també tira endavant diversos projectes com la seva pròpia moneda social, una eina per afavorir els intercanvis.
L'ECOXarxa Tarragona com a alternativa al capitalisme

Ara fa 10 anys naixia l'Ecoxarxa Tarragona amb l'objectiu de defugir al màxim possible de les convencions capitalistes. La seva voluntat és la d'agrupar persones per crear una alternativa a les relacions humanes. El col·lectiu ha establert unes bases pel que fa a el consum on es vol promoure els productes ecològics i de proximitat i impulsar el comerç just a través d'intercanvi de productes i serveis. A través dels trocs que es generen dins la xarxa també es dóna importància a la manera de relacionar-se, sent més properes i personals les interaccions entre els seus membres.

Per a poder fer més efectives aquestes relacions, el col·lectiu tarragoní utilitza una eina autogestionada d'intercanvi, els ecos. Es tracta d'una moneda social que està al marge del capitalisme donat que no està subjecte als grans oligopolis econòmics i que promou la solidaritat, l'ecologisme i la cooperació. L'Ecoxarxa de Tarragona fomenta diversos projectes que interactuen amb l'eco. Un d'ells és l'ECOrebost, un espai físic on productors, grups de consum i usuaris tenen l'oportunitat d'intercanviar els productes.

La XarxaEco de Tarragona interactua amb diversos punts de la demarcació, un d'ells és el Priorat. Actualment la comarca està gestant la seva pròpia xarxa atenent al tipus de model econòmic que es vol portar a terme arran de l'impuls del Fòrum Agrari i la candidatura del Montsant com a Patrimoni de la UNESCO. 

La iniciativa té el suport d'altres parts de l'Estat Espanyol inclús de països com Itàlia, França o Suïssa que utilitzen altres monedes socials com el Faircoin, una eina que s'utilitza internacionalment.

Paraules clau:

Notícies relacionades