Back to top

Un model sanitari forjat fa més de 30 anys

El model de l'Hospital Sant Joan de Reus que coneixem actualment va néixer a partir d'un consens polític que es va iniciar fa més de 30 anys. Des d'aleshores, Reus ha vist com l'atenció sanitària millorava, a la vegada que s'aixecava un nou centre de grans dimensions. Aquesta travessa, però, ha anat acompanyada de crisis judicials amb el cas d'INNOVA i deutes econòmics que han abocat a l'extinció del model.
Hospital Reus

La renovació de l'Hospital Sant Joan de Reus parteix d'un consens polític que es va començar a forjar ara fa més de 30 anys.  L'any 1987 la voluntat de tenir una millor assistència sanitària a la ciutat va propiciar que es generessin unanimitats entre formacions polítiques oposades i es va crear la Societat Anònima Municipal (SAM).

Amb el SAM es donaria el tret de sortida a un model de gestió que s'aniria ampliant amb els anys amb el desenvolupament de nous ens com Gestió Comarcal Hospitalària (GECOHSA), encarregat de gestionar l'hospital comarcal de Móra d'Ebre, l'any 1988, i Gestió de serveis sanitaris (Sagessa), el 1989, que ampliava el marc de gestió supracomarcal.

L'any 2006 va ser quan la decisió de traslladar del centre a la perifèria de la ciutat, el nou hospital, va ser ratificada pel consell d'administració d'Innova. Amb una inversió de 170 milions d'euros, no va ser fins l'any 2010 quan es van inaugurar unes instal·lacions que van despertar gran expectació, sobretot per les seves dimensions.

Tot plegat, uns passos que havien servit per guanyar un lideratge sanitari territorial, però que també es van veure esquitxats pels estralls del cas Innova, l'any 2013. La trama de corrupció que envolta el grup Salut i que encara es troba sota investigació, ja s'ha saldat amb la condemna, per part del Tribunal de Comptes, de l'exdirector general d'Innova, Josep Prat a pagar prop d'1 milió d'euros.

Els problemes, però, van anar més enllà dels judicials i es van materialitzar amb el deute que ja venia contret amb la construcció de l'hospital. La fallida de la seva operació de crèdit ha suposat un endeutament diari. D'altra banda, l'any 2014, la Generalitat va canviar el mètode de pagament per la gestió de l'hospital a mans del Grup Sagessa. Va passar de pagar per càpita, per població, a fer-ho per activitat. Un fet que ha reduït l'entrada de finançament procedent del govern català. El 2016 s va registrar un dèficit de 8,4 milions d'euros, l'any passat va ser de més de 3 milions i, enguany, es calcula que arribi als 6 milions.

Paraules clau:

Notícies relacionades