Back to top

El Port de Tarragona renova la seva flota amb vehicles més sostenibles

Fomentar el vehicle elèctric al Port forma part d’un dels objectius establerts al Pla de Sostenibilitat Agenda 2030 presentat per l’organisme recentment

El Port de Tarragona continua amb el desenvolupament del seu Pla de Sostenibilitat Agenda 2030 presentat recentment. En aquest cas, l’organisme ha renovat la seva flota amb dues motocicles més sostenibles per reduir la petjada de carboni.

Es tracta de dues motocicletes elèctriques del fabricant BMW model C Evolution adjudicades a la Divisió de Domini Públic i Protecció Portuària del Port, concretament a l’equip de la Policia Portuària que desenvolupa les tasques de vigilància i control de les instal·lacions portuàries i de les zones de Port i Ciutat.

La Policia Portuària del Port disposa de vehicles per portar a terme diferents operatives. Aquestes noves motocicletes són compatibles amb el carnet B i tenen una autonomia de fins a 100 Km, característiques que permetran que tots dos membres de l’equip policial portuari puguin conduir-la i així guanyar en operativa i agilitat en diferents dispositius com és ara el de creuers, el de proximitat a la Vila Marinera del Serrallo i d’altres per a la comunitat portuària i per a la ciutat.

Objectiu del Pla de Sostenibilitat Agenda 2030 – Creixement Sostenible

El Port de Tarragona va presentar recentment el seu Pla de Sostenibilitat Agenda 2030. Tots els objectius de l’apartat ‘Creixement Sostenible 2030’ tenen la finalitat de reduir la petjada de carboni del Port a l’horitzó 2030. Fomentar el vehicle elèctric a l’organització i a la comunitat portuària és una de les metes establertes al Pla.

El criteri és l’adquisició de nous vehicles 100% elèctrics, excepte els necessaris per recórrer llargues distàncies que, llavors, podran ser híbrids. El Port compta amb el Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental (renovat per al període 2018-20121) en la categoria de flotes de vehicles que té com a principal finalitat contribuir a la reducció de les emissions contaminants provinents del transport, promoure l’ecoeficiència i la sostenibilitat ambiental en la planificació, projecció i gestió de la mobilitat, especialment en entorns urbans.

L’objectiu és minimitzar els impactes ambientals més enllà dels requisits derivats del compliment de les normatives actuals. Els criteris ambientals per poder obtenir aquest Distintiu es basen en la gestió de la flota, la conducció eficient, el tipus i estat dels vehicles i altres accions de compromís de millora ambiental.

Per això, entre d’altres mesures, l’APT ofereix cursos de conducció eficient als seus treballadors, fomenta l’ús de les videoconferències per evitar desplaçaments i manté una flota de vehicles de baixes emissions.

Millora de l'eficiència del parc de vehicles

En els últims anys (2012-2019), l’Autoritat Portuària de Tarragona ha apostat per seguir millorant l’eficiència del seu parc de vehicles. El Port de Tarragona ha aplicat criteris d’eficiència cada cop que ha renovat la seva flota i ha anat incorporant turismes elèctrics i híbrids a la seva flota i retirant els turismes de motors més antics.

La incorporació de vehicles més eficients ha permès la retirada dels vehicles més antics que consumien més carburant i provocaven major contaminació atmosfèrica ja que no disposen dels dispositius actuals de reducció d’emissions, com per exemple, el monitoratge de la pressió de les rodes, start-stop, frenada regenerativa, filtres de partícules i de NOx, etc.

Fa sis anys, el 2012, les emissions derivades del parc de vehicles sumaven 131,3 tones de CO2 eq., mentre que l’any passat només van representar l’emissió de 83,82 tones de CO2 eq.

Aquesta línia d’actuació és fruit de l’adhesió del Port de Tarragona al programa d’Acords Voluntaris per a la reducció d’emissions de gasos amb efecte hivernacle impulsat per l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic.

A través d’aquest programa, l’APT calcula la seva petjada de carboni i estableix un compromís per reduir les seves emissions. El creixement del Port de Tarragona passa per la transició energètica, la digitalització dels processos i l’impuls d’infraestructures que afavoreixin la millora de l’eficiència, la competitivitat i la connectivitat entre les persones.

Paraules clau:

Notícies relacionades