Back to top

ADN Universitat Rovira i Virgili

ADN - URV

CAPÍTOL 16: Els beneficis d’un oli d’oliva i d’un prebiòtic per la sarcopènia

L’estudi FOOP-Sarc consisteix a saber quins efectes té sobre la sarcopènia el consum d’oli d’oliva -normal o ric en compostos fenòlics-, un prebiòtic a base d’un tipus de fibra alimentària (o un placebo) i el seguiment d’unes recomanacions nutricionals i d’activitat física durant tres mesos.


CAPÍTOL 15: Els beneficis del consum de fruits secs per al sistema immunitari

Investigadors del grup de recerca Nutrició i Malalties Metabòliques de la URV i l’Institut de Recerca Pere Virgili, lideren un projecte internacional per avaluar els beneficis del consum de fruita seca sobre l’activitat del sistema immunitari. En concret es vol demostrar si el seu consum regular pot contribuir a enfortir el nostre sistema immunitari i, per tant, ser una estratègia plausible per reduir el risc d’infecció. Per aconseguir el seu objectiu, l’estudi comptarà amb 110 voluntaris que entraran en un programa d’intervenció i seguiment nutricional durant 2 mesos. Es requereixen homes i dones voluntaris que tinguin entre 40 i 65 anys, amb sobrepès o obesitat, i que siguin consumidors habituals de snacks (galetes, galetes salades, patates fregides i brioixeria).


CAPÍTOL 14: Arquitectes de tot el món reflexionen sobre habitatge, mobilitat i patrimoni

Estudiants i professors de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili, la facultat d’Arquitectura de la Universitat de Gènova, l’Escola Federal Politècnica de Zuric i la Facultat d’Arquitectura de la Universitat Catòlica de Lovaina han participat al Reus Architecture & Urban Design International Workshop. El projecte  vol ser un punt d’intercanvi de reflexions sobre mobilitat i intermodalitat, emergència de l’habitatge i patrimoni postindustrial i presenten tant possibles solucions als reptes que planteja el disseny urbà com solucions que ja estan en funcionament.


CAPÍTOL 13: La URV promou l'estil de vida saludable entre la comunitat universitària 

La Universitat Rovira i Virgili impulsa el projecte Alimentació saludable i sostenible a la URV, que impulsa l’Àrea de Benestar i Salut de l’Oficina de Compromís Social junt amb la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut per oferir serveis i activitats orientats a la consecució dels Objectius de Desenvolupament. El projecte té com a punt de partida una enquesta on s'ha determinat quin és el marge de millora i les intervencions que poden fer possible millorar l'estil de vida dels alumnes i personal de la URV.


CAPÍTOL 12: La URV renova el programa CoFund per a la recerca

La Comissió Europea ha concedit a la URV més de quatre milions d’euros que, juntament amb 4 milions d'euros més que posarà la Universitat, permetran contractar a 50 investigadors predoctorals. El projecte té per objectiu atraure investigadors amb gran talent d’arreu del món i oferir-los l’oportunitat de desenvolupar la seva carrera investigadora a la URV. L'any 2015 la Comissió Europea ja va atorgar l'ajuda del programa CoFund a la URV, unes beques que han tingut un elevat impacte dels projectes de recerca de la universitat, així ho demostra la seva actual renovació. 


CAPÍTOL 11: Portar la ciència als col·lectius més vulnerables

Un projecte finançat per la Fundació Espanyola de Ciència i Tecnologia té per objectiu principal apropar la ciència als grups vulnerables com infants o adolescents que es troben en centres tutelats. Una sèrie de professionals de la universitat i experts en diverses àrees científiques imparteixen una sèrie de sessions de nanotecnologia, física, química o prehistòria, entre d'altres, a joves que formen part de grups vulnerables per tal que despertin una motivació per la ciència.


CAPÍTOL 10: Prendre decisions empresarials amb jocs de simulació

Des del màster de Direcció de l’Empresa de la Universitat Rovira i Virgili s’impulsa la presa de decisions empresarials amb jocs de simulació dintre de l’assignatura anomenada ‘simulació empresarial’. Els jocs permeten unificar coneixements de màrqueting, direcció financera o recursos humans, entre d’altres. Arran d'aquesta iniciativa, diversos estudiants de la URV estan participant en competicions d'àmbit mundial que empren aquests sistemes d'aprenentatge.


CAPÍTOL 9: Alumni URV, connexió entre exalumnes i universitat

Coincidint amb el 25è aniversari de la Universitat Rovira i Virgili, es va crear el Programa Alumni URV. Amb aquesta iniciativa, totes les persones que hagin obtingut un títol universitari oficial expedit per la URV disposen de diversos recursos formatius. En aquest sentit, planteja diversos tipus de serveis i activitats com orientació professional o accés al Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació (CRAI). Amb tot, la URV ha creat un grup cohesionat que se sent part de l’acció universitària.

 

CAPÍTOL 8: 20 anys URV Solidària

El Centre de Cooperació al Desenvolupament “URV Solidària” celebra 20 anys  organitzant activitats i accions orientades a promoure i divulgar els valors inherents a la labor que té encomanada, com són la defensa dels drets humans, el desenvolupament sostenible i, en definitiva, treballar per disminuir les diferències amb els països més desafavorits, etc. En molts casos, aquestes activitats són de caire participatiu i es fan extensives a la ciutadania en general.CAPÍTOL 7: Torna la Nit de la Recerca

Els tallers i les conferències han protagonitzat la 2a edició de La Nit de la Recerca al territori. Centenars de persones de totes les edats han pogut participar en alguna d'aquestes activitats i han pogut conèixer de primera mà la tasca que duen a terme els investigadors de la Universitat Rovira i Virgili.


CAPÍTOL 6: Estudiants de Mèxic aposten per l'Study Abroad

L'Study Abroad de la Universitat Rovira i Virgili ofereix un programa acadèmic i cultural d'entre 1 i 6 setmanes per a estudiants internacionals. Aquests dies, i per primera vegada, estudiants de la Universidad Popular Autónoma del Estado de Puebla (Mèxic) són a la URV seguint un programa Study Abroad sobre energies renovables.


CAPÍTOL 5: L'hort social de la URV, una finestra a la cooperació

Descobrim l'hort social de la Universitat Rovira i Virgili. El projecte vol promoure la convivència social i ambiental entre membres de la comunitat universitària i col·lectius de persones socialment vulnerables.


CAPÍTOL 4: Neix Celiacbase, una eina per planificar millor l'alimentació dels celíacs 

Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili, IISPV i adscrits al CiberIbn, han elaborat la primera base de dades a l'Estat espanyol sobre la composició de productes sense gluten: Celiacbase. És una eina per als dietistes i nutricionistes, que els permet valorar i planificar millor l'alimentació dels pacients celíacs. Això és perquè és la primera guia que inclou la informació nutricional de 2.200 aliments de fins a 126 marques. Les altres eines existents a Europa només contemplaven 63 productes, la meitat. 


CAPÍTOL 3: La importància de la Responsabilitat Social a l'Empresa

Una empresa responsable és aquella que té en compte els seus impactes, no només econòmics sinó també socials i mediambientals. Descobrim aquest nou model de gestió empresarial amb Dolors Setó, reconeguda com una de les 100 persones més influents sobre el tema a les xarxes social, i Choni Fernández, directora de Serveis Centrals de PortAventura i encarregada de la Responsabilitat Corporativa. 


CAPÍTOL 2: Centre de simulació, pioner en l'entrenament clínic

La Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV disposa del Centre de Formació i Innovació en Simulació. Els estudiants aprenen a fer diagnòstics correctament a través d’una pràctica pionera: el Centre de Simulació entrena malalts simulats que després fan de pacients en les proves que han de superar els estudiants de Medicina, Nutrició i Fisioteràpia. També s’imparteixen cursos de formació en suport vital bàsic per a diversos col·lectius, des d’escoles, fins a cossos de seguretat.


CAPÍTOL 1: L’Escola d’Arquitectura promou la recerca i conservació de les construccions de pedra seca

L’art de la pedra seca va ser declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO a finals d’aquest any passat i és precisament un dels objectes d’estudi del grup de recerca PATRIARQ, de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura. Els investigadors de la URV estudien les construccions amb valor històric de totes les èpoques, des del punt de vista històric, geomètric i estructural utilitzant noves metodologies per a la presa de dades topogràfiques.