Back to top

Expropiats reclamen taxar de nou els terrenys de BCN World

L'objectiu, segons expliquen, és arribar a un acord amb la Generalitat però estan disposats a anar al jutjat d'expropiacions per aconseguir una compensació per la requalificació que s'ha fet al sòl
Els afectats, en un instant de l'assemblea

BCN World té un passat i els seus protagonistes no s'han oblidat. Concretament es remet al projecte de Port Aventura, quan es van dur a terme una sèrie d'expropiacions. Fins a 450 persones i famílies van quedar afectades i ara, amb l'augment de l'edificabilitat dels terrenys que implica el Pla Director Urbanístic, reclamen a la Generalitat una nova taxació que els hi compensi la revalorització.

"Ja hi ha doctrina que confirma aquesta nova taxació"

En aquest sentit, tenen com a precedent una sentència del Tribunal Suprem del 2006 que li va donar la raó a una afectada i va obligar La Caixa, com a propietari dels terrenys, a pagar. "Ja hi ha doctrina que confirma aquesta nova taxació, per tant tenim molta confiança en què hi hagi una compensació", assenyala el portaveu de la coordinadora d'afectats per les expropiacions de Port Aventura, Josep Badia.

En cas que l'Administració no els escolti recorreran al jutjat d'expropiacions per reclamar estrictament una nova taxació dels terrenys perquè, segons expliquen, la llei preveu aquesta possibilitat en cas que s'alterin els usos del sòl o se n'augmenti la quantitat.

"Fins ara no teníem possibilitats de reaccionar davant d'aquesta injustícia"

L'advocat amb què s'han iniciat els contactes no veu factible demanar una reversió dels terrenys ni sumar-se al contenciós de la Plataforma Aturem BCN World contra el planejament urbanístic del projecte. "Ha de ser l'Administració, que al seu dia va fixar la valoració, qui fixi la nova valoració. No és fàcil però sí és possible perquè hi ha una llei que afirma que en aquests casos hi ha lloc per a una nova taxació", manifesta Javier Huarte, advocat.

"Han passat vint-i-vuit anys i m'és igual que en passin altres trenta mentre s'aclareixi tot això. Fins ara no teníem possibilitats de reaccionar davant d'aquesta injustícia", defensa una dona afectada.

La primera assemblea dels afectats, on hi ha assistit un centenar de persones, ha estat de caràcter informatiu, per conèixer les possibilitats legals d'iniciar el procediment judicial, i valoratiu, per tal que ara cada expropiat decideixi, a títol individual, si reclama o no. 

Paraules clau:

Notícies relacionades