Back to top

El sector vinícola s'exhibeix a l'aparador internacional

El sector vinícola del territori exhibeix múscul a Ciudad Real aquests dies. La Cambra de Comerç de Reus ha obert el seu estant als cellers i bodegues de la seva àrea d'influència. La fira és eminentment professional i, els productors, hi busquen fer contactes amb distribuïdors que portin els seus productes arreu del món.
Fenavin, a Ciudad Real, és la principal fira del vi estatal

Fenavin és la fira del vi més important de l'Estat i la segona d'Europa juntament amb Düsseldorf, Alemanya. Aconseguir-hi un estant no és fàcil per als petits cellers i, en el cas del territori, la Cambra de Comerç els ha ofert el seu espai. Una desena de productors ho han aprofitat, i és que no es tracta d'una fira destinada al públic en general, sinó al sector professional. El president de la Cambra de Comerç de Reus, Isaac Sanromà, explica que 'aquí hi ha més de 1.800 persones d'arreu del món, són prescriptors, distribuïdors i importadors, a Catalunya no existeix, seria com una Alimentària del vi'. La fira és una aposta de dinamització territorial, i és que la Diputació de Ciudad Real, per exemple, costeja les despeses de viatge i estada de molts d'aquests professionals. Una mesura que, Sanromà, apunta que caldria tenir en compte.

Pel que fa als cellers, el que busquen és, sense cap mena de dubte, el mercat internacional, sovint, lluny fins i tot d'Europa, on hi ha països amb molta tradició i volum de producció de vi. Adam Albert, d'Adernats Vinícola de Nulles, afirma que 'a nivell internacional es valora moltíssim el cava, és una de les nostres eines per sortir fora. Entrar a França és una utopia, nosaltres estem treballant altres mercats, com el Japó, que valora molt el producte i no el produeix, o fins i tot Amèrica del Sud'. La idiosincràsia pròpia de cada vi també dona, als cellers i les bodegues, un filó amb èxit internacional. 'Busquem importadors internacional que busquin vins amb un perfil singular, artesans, amb poca manipulació', explica Joan Ramon Bada, de Vins del Tros.

Igual que als països del voltant, a la resta de l'Estat també costa fer-s'hi un lloc, per una banda pel volum que s'hi produeix, però per l'altra pel valor que donen als productes propis, i que a Catalunya tot just comença a aparèixer. Segons la presidenta de la DO Montsant, Pilar Just, 'sempre ens ha estat molt més fàcil explicar els nostres vins i que els entenguin fora que aquí, penseu que a Espanya es produeixen molts litres de vi; el que sí que té el mercat espanyol és que a cada terra es consumeix un volum molt important dels seus propis vins, i això ens costa, a Catalunya'.

L'expedició de la Cambra de Comerç ha servit per prendre nota de què és i com funciona una fira dedicada al món professional. El pròxim objectiu, el 2018, és tenir presència al major esdeveniment europeu del sector, la fira ProWein de Düsseldorf, Alemanya.