Back to top

Càritas alerta que la percepció de necessitat social va de baixa

Afirmen que els missatges de recuperació que s'emeten des d'algunes tribunes no s'ajusten a la realitat de la població. Càritas també recorda que tenen els recursos i la capacitat per acollir refugiats i que només falta la voluntat de l'Estat per fer-ho.
Francesc Roig, director de Càritas Tarragona i l'arquebisbe Jaume Pujol exposen la memòria 2016

La percepció social porta algunes famílies a creure que la situació de crisi més acusada ja ha passat. Es tracta d'una sensació que des de Càritas Diocesana neguen, i és que la pobresa s'ha cronificat. Durant el 2016 han atès més de 24.000 persones a la demarcació de Tarragona. Unes 8.000 d'aquestes són veïns del Baix Camp, 5.000 dels quals de Reus. L'atenció de Càritas segueix sent, principalment, alimentària, i suposa 8 de cada deu actuacions de l'ONG. Recorden que la crisi va suposar la destrucció de molts llocs de treball que encara no s'han recuperat, i que moltes de les famílies que atenen segueixen sense tenir ingressos encara que la situació sembli que pot ser millor.

El director de Càritas Diocesana de Tarragona, Francesc Roig, explica que 'el nostre detector de percepció de donants, subvencions i aportacions ha baixat. La gent és menys solidària? no; sembla que quan tot va bé, la meva solidaritat no és tant necessària', especula que pensa la societat.

Des de Càritas es fa una crida, també, a l'Estat espanyol. Recorden que estan preparats per acollir els refugiats que, fins ara, el govern central no ha volgut ajudar. Treballen amb l'establiment de corredors humanitaris, que són eines que han permès que països molt més allunyats del conflicte, com el Canadà, estiguin rebent més refugiats que molts dels països europeus. Roig afirma que 'Càritas continua estant en disponibilitat d'acollir. Com que les promeses no s'han concretat en res per part del govern de l'Estat, doncs sí, hem fet feina. Durant el 2016 el nostre servei de migració ha atès 296 persones'.

L'estatus de refugiat l'atorguen els estats, i és el que permet, un cop al lloc d'acollida, rebre ajut en diferents àmbits. Càritas, amb les prop de 300 persones que ha acollit, ha hagut de treballar per assolir aquest estatus, i és que mentre l'Estat no decideixi rebre el nombre de refugiats al qual es va comprometre, la burocràcia seguirà sent un impediment important.

Paraules clau: