Back to top

Unes jardineres provoquen un conflicte veïnal

Els veïns del bloc número 3 del carrer Alt de Sant Josep han hagut de col·locar una xarxa per evitar que un nou despreniment de façana pugui ocasionar danys als vianants o als vehicles aparcats a la zona. Segons els veïns, la culpa de què la façana estigui malmesa és de la frondosa vegetació que el propietari que explota la terrassa ha col·locat en aquest espai. Aquest veí en qüestió nega la màxima i el cas ha arribat, fins i tot, als jutjats.
arbrat de la terrassa

L'arbrat d'aquesta terrassa ha provocat una pugna veïnal que ni un mediador ha sabut resoldre i que finalment ha acabat als jutjats. Resulta que la façana d'aquest edifici, situat al carrer Alt de Sant Josep, ha patit diversos despreniments. Segons apunten els veïns i confirma un informe elaborat per l'Ajuntament de Reus es pot establir una relació molt clara entre aquests despreniments i la vegetació frondosa de les jardineres que hi ha al terrat.

"Les jardineres ja no donen més de si perquè les arrels de l'arbrat ha crescut i estan empenyent la façana cap a l'exterior", apunta Ruxi Scurtu. La veïna afegeix que, segons descriu l'informe dels bombers, "és molt probable que la terra asfàltica hagi quedat afectada i això no hauria passat si s'hagués fet un bon ús de la terrassa".

El veí que explota la terrassa nega categòricament aquestes acusacions. Asseguren que diversos informes tècnics avalen que aquesta vegetació no ha afectat la façana perquè l'arbrat ni tan sols toca a terra. A més, apunten que tots els blocs de la zona presenten la mateixa patologia i que està relacionada amb l'efecte de les inclemències meteorològiques en uns edificis que tenen 35 anys.

"Els perits que han vingut, han pogut comprovar que hi ha una distància d'entre 3 i 7 centímetres entre la torreta i el terra", explica l'advocat del veí acusat, David Peña. "Això evidencia que cap arrel surt de la torreta i que no hi ha cap possibilitat que sigui l'arbrat el que causi el mal que els veïns apunten", conclou.

Sigui quin sigui el motiu dels despreniments, el que és segur és que la façana s'ha de rehabilitar i que això tindrà un cost de 35.000 euros. La terrassa és propietat de la comunitat malgrat que l'explotació és d'ús privatiu del propietari del 4t pis del primer bloc, això fa que la resta de veïns no vulguin assumir els gairebé 3.000 euros que els toca per pis. "Aquesta situació no l'hem creat nosaltres sinó el propietari d'aquest pis, per això els veïns estem en contra de pagar la reparació", adverteix el president de la comunitat de veïns, José Manuel Morales.

El jutge haurà de resoldre la demanda civil que els veïns han interposat. De moment l'Ajuntament els ha obligat a col·locar la malla de protecció i ha donat un termini de dos mesos perquè s'eliminin les jardineres. Els veïns ja han complert la seva part però el matrimoni que gaudeix de la terrassa diuen que no retiraran l'arbrat i que presentaran un recurs del contenciós-administratiu.

Paraules clau: