Back to top

Carrutxa reivindica el paper de la dona durant la Guerra Civil

Històricament el paper de la dona ha estat esborrat en molts dels episodis cabdals de la nostra trajectòria com a país. I el cert és que, sense tenir en compte les tasques de les dones, la història queda incomplerta. Per pal•liar aquest greuge, l'entitat reusenca Carrutxa ha organitzat una nova sessió del cicle "Compartir el coneixement" dedicada a les dones a la Guerra Civil.
dones

Reivindicar i donar a conèixer el paper de la dona durant la Guerra Civil. Aquest ha estat el principal objectiu de la jornada que ha organitzat Carrutxa amb motiu dels vuitanta anys de la Guerra Civil, i en el marc de les activitats impulsades per la Plataforma 8M del Camp, que treballa en favor de la dona.

Durant la xerrada i posterior col·loqui, els historiadors Salvador Palomar i Dolors Marín han volgut posar en valor les tasques de la dona a la rereguarda, ressaltant el fet de ser pioneres en molts aspectes, com en l'àmbit de la sanitat o en l'assistència dels infants. En contraposició, però, poca documentació se'n conserva de tot plegat. Tal com explica Marín, "allò més greu és que no sabem, no només els noms de les infermeres, ni els de les doctores, que van ser molt transgressores en aquella època. Perquè a més, per primera vegada la Generalitat Republicana quan fa decrets els fa a favor de les dones. La mateixa Federica Montseny, gairebé reusenca si no hagués nascut a Madrid, filla de Joan Montseny, doncs la mateixa Federica Montseny fa decrets i diu que vol afavorir la incorporació de la dona en tot el que serien les tasques de sanitat i assistència social quan ella és ministra."

Actes com aquest ajuden a donar visibilitat i difondre fets històrics poc coneguts i des d'una mirada femenina. Això és el que en destaquen els participants a la jornada. Per exemple en Manel Fort diu que "he vingut a la xerrada perquè el tema de la dona al temps de la Guerra Civil i la República no es coneix molt, i crec que això s'hauria de saber més a nivell global, de país, de Catalunya". Pepi Amorós afegeix que "s'ha de reconèixer que s'han esborrat les dones en la història, i ja és hora de donar rellevància a aquest tema i que es reconegui socialment".

Tot i que actualment hi ha diverses persones i entitats que estan treballant per recuperar la memòria històrica de les dones, creuen que encara hi ha molta feina a fer per col·locar el col·lectiu femení al lloc que es mereix.

Subscriu-te a la newsletter diària

Política de privacitat de dades

Notícies relacionades