Back to top

El 16% dels joves preadolescents tenen idees suïcides

Entre un 16 i un 18% dels preadolescents han tingut idees suïcides. Així ho determina un estudi de la Universitat Rovira i Virgili del grup de recerca en Nutrició i Salut. Les investigadores han detectat factors predictors d'aquestes idees diferents en funció del gènere.
El 16% dels joves preadolescents tenen idees suïcides.

Un estudi realitzat a més de 1.500 infants, de 13 centres de Reus, ha posat en evidència la conducta suïcida existent entre els joves. El Departament de Psicologia de la Universitat Rovira i Virgili ha determinat que entre un 16 i un 18% de joves d'entre 10 i 13 anys tenen idees suïcides. En un primer moment, a través de tests psicològics, van detectar aquells joves que presentaven simptomatologia emocional relacionada amb la depressió, l'ansietat i el trastorn obsessiu compulsiu. La investigadora postdoctoral del Departament de Psicologia de la URV, Núria Volta, destaca que 'en el cas dels nens sembla que el fet d'haver patit simptomatologia de tipus depressiu prèvia és el que provoca més risc de suïcidi. Pel que fa a les nenes, el perfil està més relacionat amb ansietat i transtorn obsessiu compulsiu i el fet de venir d'una família amb un nivell socioeconòmic més baix'.

L'equip d'investigadores assegura que les conductes suïcides sempre han estat presents en la societat, tot i això, lamenten l'opacitat que encara existeix a l'hora de parlar-ne. Per aquest motiu, busquen que les conclusions de l'informe permetin desenvolupar eines de prevenció. Tot i que l'entrada a l'adolescència és una època de vulnerabilitat pel cúmul de canvis a nivell cognitiu i físic, els experts destaquen que les conductes suïcides també tendeixen a aparèixer amb l'entrada de l'edat adulta.

Paraules clau: