Back to top

El castell de Falset reobre al públic amb un Museu Comarcal

Falset recupera el Museu Comarcal després de tancar-se definitivament l'any 2005, i ho fa en un lloc emblemàtic, el castell de la població. El nou espai museístic proposa la descoberta històrica i cultural del territori de forma amena, immersiva i interactiva.
tall de cinta castell Falset

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha estat l'encarregat de tallar la cinta inaugural del Castell de Falset-Museu Comarcal. Un acte simbòlic en un dia històric per a la població i per a tota la comarca, ja que ha estat un equipament molt reivindicat. El projecte ja es va començar a gestar a la dècada dels trenta, però no va acabar materialitzant-se fins trenta anys més tard. Segons l'alcalde de Falset, Jaume Domènech, "quan es va consolidar el Centre d'Estudis, a l'any 65 van obrir un museu amb unes peces que havien trobat ells, amb un esforç important d'aquesta associació, i va estar uns anys operatiu fins que es va tancar el 2005, per una sèrie de circumstàncies".

És un museu transversal que recull la història de Falset, però que també inclou elements de tota la comarca. A més, té components interactius que fan la visita més amena. Tal i com explica el president del Centre d'Estudis Falsetans, Anton Vidal, el museu té "uns continguts que són pedagògics, interactius pels que venen a visitar el museu, bàsicament, les escoles, que puguin interactuar per tenir més coneixements del material. I aleshores, són petits tastets d'història".

Les sales expositives corresponen a la primera fase del projecte museístic i estan dedicades a la mort en la Prehistòria, així com al comerç marítim en temps dels Ibers i els Romans. També s'hi pot descobrir el naixement de Falset, l'Edat Mitjana i els temps de guerra de l'època moderna. 

Ara s'ha inaugurat una primera fase, que ha comptat amb un pressupost d'uns 200 mil euros, provinents, en part, de la Llei de Barris i de la Diputació de Tarragona.

En una segona fase es preveu ampliar el contingut amb el període de la Guerra Civil, i incloure-hi una part geològica i geogràfica de la comarca, lligada al paisatge del vi.   

Paraules clau: