Back to top

El Centre MQ de Reus tanca el 2023 amb més de 400.000 euros de dèficit

El Centre Mèdic i Quirúrgic, una de les empreses que formen part de l'organigrama societari de l'Ajuntament de Reus torna a tenir pèrdues, després que el 2022 s'aconseguís tancar el balanç econòmic en equilibri.

El Centre Mèdic i Quirúrgic de Reus ha tancat l'exercici comptable del passat 2023 amb un dèficit de més de 400.000 euros. Aquest és el resultat econòmic que s'ha aprovat aquesta Setmana Santa. De fet, algunes fonts apunten al fet que la xifra podria acostar-se als 450.000 euros.

El Centre MQ té un pressupost anual de 17 milions d'euros, però fa temps que arrossega problemes econòmics que es deriven de la manca d'ingressos. El 2022 va aconseguir equilibrar el balanç després d'aplicar un paquet de mesures que passaven per l'increment de la cartera de serveis, l'augment de l'activitat i també una pujada de tarifes al CATSalut i també a les mútues. Tot plegat després que el 2021 la xifra de dèficit s'enfilés fins als 2 milions d'euros per culpa de les afectacions derivades de la COVID. Unes derivades de la pandèmia que no es van notar tant el 2020 perquè, entre altres, el Centre MQ va actuar de sociosanitari de l'Hospital de Sant Joan. 

Compromisos del conveni laboral

Fonts de l'Ajuntament de Reus expliquen que la principal causa d'aquestes xifres econòmiques negatives són els compromisos contemplats en el conveni del SISCAT, el sistema sanitari català. Compromisos que s'han executat durant aquest 2023. Les mateixes fonts asseguren que no estan, en cap cas, en contra de les millores als treballadors, però que simplement són una de les causes d'aquesta situació. A més, també deixen clar que el Centre MQ es troba al bell mig d'una dinàmica nacional en l'àmbit sanitari, on en línies generals s'ha tancat en negatiu

El Centre MQ està ubicat a l'antic Hospital Sant Joan des de fa uns anys tot i que encara té part de l'operativa a l'antiga Clínia Fàbregas, al carrer d'Antoni Gaudí. La seva activitat se centra en mútues i privats tot i que també són clients alguns dels centres hospitalaris públics de Catalunya que es queden sense espai per poder fer determinat tipus de tractaments a les seves instal·lacions.

Aquestes xifres agafen el Centre MQ en un moment d'impàs. L'activitat està dividida encara entre els dos centres, però la idea original era traslladar-la tota a l'antic Hospital Sant Joan. Un trasllat que, a hores d'ara, no té data definitiva ni tampoc pressupost. Cal recordar que el Centre MQ va ser una de les empreses que es van descapitalitzar per salvar les causes de dissolució que durant diversos anys va arrossegar l'Hospital Sant Joan de Reus (escenari que va acabar amb la Generalitat fent-se càrrec de l'equipament reusenc).

Tot plegat també coincidint amb el 25è aniversari del Centre Mèdic i Quirúrgic que se celebra aquest 2024. 

Paraules clau:

Notícies relacionades