Back to top

Consells per fer front a l’onada de calor

A casa, es recomana controlar la temperatura, utilitzar ventiladors, obrir finestres al vespre i prendre dutxes fresques.
calor

L'Ajuntament de Reus, a través del treball conjunt de l’Àrea de Benestar Social i de la Regidoria de Salut, ha activat les mesures per fer front a les elevades temperatures. Es tracta dels protocols d’actuació previstos quan s’activa el Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) en fase d’alerta per onada de calor. Tothom que conegui persones en risc de patir els efectes de l’onada de calor pot informar-ne els serveis municipals perquè se’n pugui fer un seguiment específic.

Es prenen les mesures següents:

  • Control periòdic dels treballadors i les treballadores familiars a les persones usuàries del servei d’ajuda a domicili. Lliurament de díptics i control de situacions que poden suposar un risc.
  • Dins el seguiment habitual, trucades periòdiques a les persones usuàries de l’empresa que presta el servei de teleassistència de l’Ajuntament.
  • Trucades periòdiques, a demanda de Serveis Socials, així com visites per control i aportació d'estris necessaris des de Creu Roja en el marc de la seva col·laboració amb l’Ajuntament.
  • Intervenció i seguiment de les persones que s’ha pogut detectar des de la xarxa de serveis socials que poden patir els efectes de la calor per problemes personals o d’habitatge.

 

consells calor

Els consells

També es recorda la necessitat d’informar els usuaris dels consells de prevenció als Equips d’Atenció Social Bàsica i a les empreses que presten serveis a la gent gran i es treballa de manera coordinada amb les Àrees Bàsiques de Salut per unificar esforços i arribar al màxim nombre de persones. L’Ajuntament calcula que amb aquestes mesures es presta una atenció directa a unes 2.500 persones.

Els consells i les recomanacions per evitar problemes causats per la calor s’adrecen de manera especial a la gent gran, als nadons, a les persones amb discapacitat i a les que pateixen hipertensió arterial, Parkinson, alzheimer, obesitat, malalties de fetge, cardiorespiratòries o cròniques. Per fer arribar aquests consells al conjunt de la població, s’ha reeditat un díptic informatiu.

Així, a casa, es recomana controlar la temperatura, utilitzar ventiladors, obrir finestres al vespre i prendre dutxes fresques. Al carrer, evitar el sol directe i ajudar-se d'elements com un barret o una ampolla d'aigua per refrescar-se. La campanya també incideix en la necessitat de caminar per l'ombra, beure sovint aigua i sucs de fruita, evitar les hores de calor, limitar l'activitat física, les begudes alcohòliques i els menjars molt calents.

Quin són els símptomes del cop de calor?

  • Temperatura molt alta 
  • Mal de cap 
  • Nàusees 
  • Set intensa 
  • Convulsions 
  • Somnolència o pèrdua del coneixement

Davant d'aquests símptomes, es recomana traslladar a la persona afectada a un lloc més fresc i donar-li aigua, mullar-la, ventar-la i avisar de manera urgent als serveis d'emergències (112).

 

Paraules clau: