Back to top

Un documental sobre el sensellarisme, aposta inèdita de la URV

La Càtedra UNESCO del dret a l'Habitatge de la URV està produint un documental per difondre les conclusions d'un informe per a la Comissió Europea, una iniciativa innovadora per la universitat. Amb un pressupost de prop de 30 mil euros, el documental The Line explicarà les causes i efectes del sensellarisme.
Una de les imatges del documental The Line

Fer visible la realitat de les persones sense sostre i explicar-ne les causes és l'objectiu del documental The Line. "El millor premi que podríem tenir és que la gent fos conscient del problema que és el fet de no tenir casa i com, moltes vegades,  apartem la mirada a aquesta gent", expressa el director del documental, Marc Solé. Per assolir aquest objectiu han recollit veus d'experts sobre la temàtica, representants del tercer sector i el testimoni de persones sense llar.

Es tracta d'un producte cuinat íntegrament a la URV, una experiència inèdita a la universitat. El documental dóna llum a les conclusions d'un informe per a la Comissió Europea  que ha co-coordinat la Càtedra UNESCO pel dret a l'Habitatge, estudiants de comunicació de la URV són els qui estan realitzant la gravació i Isidre Monreal n'és el director de producció. També hi participa URV Solidària, entre d'altres àmbits de la universitat que també hi han donat suport.

 

30.000 euros de pressupost, la xifra de The Line

The Line s'està enregistrant amb equips de qualitat cinematogràfica i és que es tracta d'una producció professional amb un pressupost d'uns 30 mil euros. Per als estudiants que l'estan gravant és la primera experiència d'aquest tipus. Així ho considera Isidre Monreal: "els hem canviat el xip, això no és una pràctica d'universitat. El primer que ens han reconegut és que és molt diferent a qualsevol cosa que hagin fet abans".  Marc Solé coincideix amb Monreal i expressa: "crec que no hi ha millor ensenyament que la pròpia experiència. Anar-te trobant les coses, solucionant-les i anar-te posant davant d'elles i enfrontar-t'hi".

 

The Line combina les conclusions de l'informe amb la veu dels testimonis

L'equip explica que han volgut fugir del sensacionalisme, per això The Line combina les conclusions de l'informe amb les històries dels testimonis i és aquí on els realitzadors situen les  dificultats del treball. En aquesta línia, el productor del documental, Isidre Monreal, apunta que "la dificultat estarà en trobar l'equilibri entre les històries personals i les dades científiques perquè  les històries que hem pogut verificar i ens han explicat són tan fortes que en si mateixa cada història d'aquestes és un documental". Monreal afegeix: "és tan forta l'experiència que aquesta gent viu a diari i ens l'han explicat amb tanta autenticitat, que hem de trobar l'equilibri i el més complicat serà retallar".

La temàtica del documental està oferint valor afegit als estudiants més enllà de les aptituds professionals i és que d'aquesta experiència n'estan absorbint certs valors. "El que m'ha marcat més jo crec que és estar davant d'una persona que ho ha passat malament i que tingui el valor d'explicar-t'ho i que quan acaba et dóna les gràcies per haver-la escoltat", relata Solé.

El projecte va començar al maig de l'any passat amb la fase de documentació. Ara l'equip de The Line afronta ja els últims mesos de gravació i esperen tenir-lo llest de cara a l'abril. Llavors el documental començarà el seu camí, primer per festivals i després sortirà a la llum amb la intenció de conscienciar la ciutadania sobre les causes i efectes del sensellarisme.

Paraules clau:

Notícies relacionades