Back to top

Els Balls de Diables tradicionals es reuneixen a Reus

Reus acollirà aquest dissabte la primera actuació de la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya. Serà en un acte a la plaça del Mercadal en la que hi participaran els 11 balls de diables que integren la coordinadora. L'objectiu és que la ciutadania en general aprengui a diferenciar amb només un cop d'ull que és un diable tradicional i que no.
diables

La plaça del Mercadal es tornarà a omplir de foc aquest dissabte gràcies a la presentació de la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya. Fins a 11 balls es desplaçaran cap a la capital del Baix Camp amb l'objectiu de reivindicar la part més tradicional d'aquesta manifestació festiva. 

"La coordinadora ha nascut per explicar que és un ball de diables tradicional i deixar clar que no és el mateix que un grup de dimonis o de foc", explica Roger de la Cruz, cap de colla del Ball de Diables de Reus. En aquest sentit detalla que hi ha tres elements que els identifica "l'escenificació de la lluita entre el bé i el mal, la indumentària característica i la manera de tirar les carretilles".

Dins els balls de diables tradicionals hi ha dos models: el penedesenc, que és majoritari, i el del Baix Camp representat només pels de Reus. La diferència entre un model i l'altre és que el penedesenc té personatges dins el seu ball, com Llucifer o la Diablesa, i que els motius decoratius del vestit estan pintats. El del Baix Camp, en canvi, no té personatges, la decoració del vestit està cosida i, a més, duen un civader amb la pólvora. El que tenen en comú és la forma de tirar carretilles, sempre amb la massa en posició vertical i sense jugar amb el foc. 

Els actes d'aquest dissabte començaran a les 19 h amb la representació de tres balls parlats, després serà el torn de la cercavila, per acabar de nou a la Mercadal amb les enceses de lluïment. 

Paraules clau: