Back to top

Els blaiets, una tradició que no passa de moda

JORDI OLÀRIA GRAS

Avui és Sant Blai, i si les pastisseries no en tenien prou preparant les coques d’ou i de llardons per demà, Dijous Gras, el 3 de febrer se’ls afegeix un altre element: els blaiets. Tradicionalment, es compraven per anar-los a beneïr. Ara, la voluntat de mantenir les tradicions permet garantir la pervivència d’aquesta galeta de temporada.

Hi ha dues característiques que fan, dels blaiets, una galeta única. Per una banda, el motlle i el dibuix del Sant, i per l’altra, la recepta, amb lleugeres variacions a la recepta tradicional. Avui en dia és la voluntat de mantenir les tradicions la que fa que les generacions més joves s’assegurin de comprar o encarregar els blaiets, independentment de la pràctica religiosa.

Després de pintar-les amb ou, s’enfornen durant prop de 15 minuts, un procés que, en alguns casos, acaba recobrint-los de xocolata o amb altres variacions, com l’absència de sucre per adaptar-se a les necessitats dels clients.