Back to top

Els reusencs prefereixen anar al Teatre Fortuny abans que al Bartrina

SÍLVIA SAGALÀ ROCA

Els reusencs prefereixen anar al Teatre Fortuny abans que al Bartrina. Com a mínim això és el que constaten les dades d’ocupació dels últims anys. Mentre que el primer sempre supera la meitat del seu aforament, el segon no hi arriba pràcticament mai. Tot i així el Bartrina ha anat guanyant espectadors any rere any des del 2011 i en canvi el Fortuny no arriba al nivell d’ocupació que tenia fa 4 anys.

Les xifres d’ocupació dels dos principals teatres de la ciutat constaten que el Fortuny té més demanda que el Bartrina. Si fem l’anàlisi dels últims cinc anys podem observar que el Fortuny, amb 850 localitats disponibles, sempre té una mitjana d’ocupació que supera la meitat de l’aforament del teatre. Una realitat molt diferent és la que es viu al Bartrina, que de mitjana no aconsegueix omplir la meitat de les 550 butaques que té.  

Tot i que trobar una explicació del perquè d’aquestes dades és difícil, el nombre d’abonaments d’un i altre teatre donen algunes pistes ja que el Fortuny compta amb una xifra d’abonats fixes molt superior a la del Bartrina. 

Majoritàriament els que sovintegen el Fortuny diuen que ho fan per hàbit i perquè hi troben una programació de qualitat especialment operística. El preu i una programació menys comercial i alternativa és el que atreu els espectadors del Bartrina.

Si bé és cert que la mitjana d’ocupació del Bartrina és inferior, aquest, a diferència del Fortuny, guanya espectadors cada any. Amb 48 representacions, l’any 2011 van ser 8.800 les persones que van passar pel Bartrina, una xifra que ascendeix fins a 11.200 al 2014. Aquesta tendència a l’alça es probable que es repeteixi enguany, ja que només amb el primer quatrimestre van sumar 5.100 espectadors en 21 representacions. 

El Teatre Fortuny, en canvi, té actualment menys espectadors que ara fa cinc anys. L’any 2011 van ser 32.500 les persones que van passar pel coliseu teatral, un any més tard, quan el Centre d’Arts Escèniques ja es trobava en hores baixes, el Fortuny va perdre 7.000 espectadors. Que el primer semestre del 2013 no hi hagués programació no va ajudar gaire, tot i així es va aconseguir mantenir el mateix nombre d’espectadors que l’any anterior gràcies a les activitats que no programa directament el Fortuny. L’any 2014 el teatre va recuperar públic, fins a 30 mil una tendència que sembla que es repetirà enguany però que continuarà sent inferior a l’ocupació de fa cinc anys.