Back to top

Les estafes, el delicte que més creix a Reus el 2023

La Junta Local de Seguretat també ha evidenciat que s'han duplicat els expedients oberts relacionats amb gossos i encara han pujat més les denúncies per molèsties veïnals

Els fets delictius a la ciutat de Reus durant el 2023 s'han incrementat un 9,1% respecte a les dades del 2022. És una dada que s'extreu de la Junta de Local de Seguretat que s'ha celebrat aquest dimecres. Es tracta d'una dinàmica que va en consonància amb la que s'ha registrat arreu de Catalunya.

De fet, la capital del Baix Camp queda lleugerament per sota de la mitjana del país pel que fa al nombre de delictes detectats per cada mil habitants. De tot l'augment de delictes del 2023, el fet més destacable són les estafes, sobretot les que es perpetren a través d'internet. L'inspector en cap de l'Àrea Bàsica Policial de Reus dels Mossos d'Esquadra, Xavier Hervàs, apunta que la meitat de l'increment de delictes denunciats correspon a les estafes.

Són el motiu principal de l'increment dels delictes contra el patrimoni, que alhora és la tipologia més estesa. També inclouen els furts, que juntament amb les estafes signifiquen la meitat d'aquest capítol. En canvi, s'ha reduït el nombre de delictes contra les persones i contra la seguretat viària.

Entre les dades més destacades hi figura l'increment d'expedients per sorolls i molèsties veïnals, que han pujat un 171%, i els expedients relacionats amb gossos, que gairebé s'han duplicat. Des del govern de Reus s'atribueixen aquestes xifres a la col·laboració ciutadana. De fet, la regidora de Seguretat Ciutadana i Convivència, Dolors Vázquez, apunta que "abans no hi havia aquesta cultura de denunciar una conducta incívica, i hi ha hagut un increment de trucades i avisos que ha generat actuacions per part de la Guàrdia Urbana".

Els segueix la pujada d'un 29% dels expedients oberts per tinença o consum de drogues. A l'altre cantó de la balança hi ha el consum d'alcohol a la via pública, que ha baixat un 58,5%. Durant el balanç de la Junta de Seguretat Local s'ha destacat, un any més, el valor de la col·laboració policial entre tots els cossos, i especialment entre la Guàrdia Urbana de Reus i els Mossos d'Esquadra.

Paraules clau: