Back to top

La desinformació del Brèxit no permet fer-ne previsions fiables

Els empresaris creuen que la sortida del Regne Unit de la Unió Europea afectarà l'economia del territori, però no la seva pròpia empresa. La falta d'informació i fins i tot de certesa sobre si s'executarà tampoc facilita fer-ne previsions. Aquesta és la conclusió que s'extreu de la darrera onada del Radar Cambra, que també posa de manifest una lleugera millora de la situació econòmica malgrat el conservadurisme a l'hora d'invertir o contractar personal.
Cambra de Comerç ha presentat l'Onada del RadarCambra corresponent al quart trimestre de 2016

Els empresaris del territori consideren que el Brèxit, la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, comportarà efectes negatius per a l'economia, però no creuen que afecti la seva empresa en concret. La falta d'informació sobre aquesta mesura, de fet, fa que la majoria dels empresaris consultats a la darrera onada del Radar Cambra, no tinguin clar que el Brèxit acabi sent una realitat. Un element tant bàsic per a l'economia de la Costa Daurada com és el turisme podria ser el primer de veure's afectat.

Tal com detalla el president de la Cambra de Comerç, Isaac Sanromà, el 65 % dels visitants que arriben a l'aeroport de Reus procedeixen del Regne Unit. Amb tot, la visió de Sanromà no és catastrofista, 'això vol dir que no vindran? no, segurament vindran, però no en aquesta quantitat'.

Gairebé 7 de cada deu empresaris que han respost aquest Radar Cambra preveuen efectes negatius o molt negatius sobre l'economia a causa de la decisió britànica, i amb dos àmbits principals.

Percepció de l'efecte del Brèxit sobre l'economia
Percepció dels efectes del Brèxit sobre l'economia. Grafisme: Janina Llauradó

Per una banda, el turisme; prop de la meitat dels empresaris creuen que el motor econòmic tant de la Costa Daurada com de bona part del territori patirà les conseqüències del Brèxit. Per altra banda, les inversions britàniques, que creuen que poden minvar en funció de com es concreti la sortida britànica.

Percepció dels efectes del Brèxit sobre la pròpia empresa
Percepció dels efectes del Brèxit sobre l'economia. Grafisme: Janina Llauradó

A l'hora de traslladar-ho a les pròpies empreses, però, els seus gestors no hi preveuen efectes. Hildebrand Salvat, del Gabinet CERES, l'encarregat de dur a terme el RadarCambra, explica que 'quan es tracta de les vendes de la pròpia empresa, que és allò que pots palpar més directament, aquí l'afectació és 0, és a dir, pot afectar el territori, però a mi no m'afectarà'. Salvat hi afegeix que 'molts dels empresaris no són conscients que tenen una part de la seva activitat econòmica que ve derivada dels turistes, encara que no tinguin hotels, perquè venen molt a gent que està dins la cadena del turisme'.

Pel que fa a l'evolució de l'economia, es manté lleugerament a l'alça segons els mateixos empresaris, tot i que també es manté l'actitud conservadora a l'hora de plantejar inversions o ampliar la plantilla.

Paraules clau: