Back to top

La generació de residus creix més de dos punts al Camp de Tarragona

Segons l'Agència Catalana de Residus s'han generat 352.111 tones de residus municipals aquest 2016. Això representa per càpita 1,58 kg/hab./ dia. Les grans capitals del territori entre elles Reus suspenen en recollida selectiva, les quals no arriben al 25%. En canvi, el Priorat és la comarca que més separa i genera menys residus. L'assignatura pendent; la fracció orgànica.
El director de l'Agència Catalana de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, en la presentació del balanç de generació de Residus 2016

L'Agència Catalana de Residus ha fet balanç dels números del 2016. El Camp de Tarragona ha registrat 352.111 tones de residus municipals. Aquesta dada representa un increment de 2,5 punts respecte el 2015. En detall, aquesta xifra suposa 1,58 kg/hab./ dia una dada que està per sobre de la mitjana catalana que se situa en el 1,36 kg/hab./ dia. Això és deu en part a la influència turística segons detallen els experts.

Residus

Per comarques, el Baix Penedès és la regió que genera més residus per càpita mentre que la comarca del Priorat és la que en genera menys i, a la vegada, la que separa més residus amb un 41,38%. Pel que fa al Baix Camp és una de les regions que supera la mitjana catalana.

Residus

D'altra banda, la recollida selectiva és "l'assignatura pendent" segons ha asseverat el director de l'Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost.

Residus

Ara bé, municipis com Bellmunt del Priorat, Riudecanyes, Pratdip i Capçanes encapçalen la llista de municipis que tenen un indicador positiu de recollida selectiva."Hem d'atacar els grans productors, hotelers, càmpings i restaurants perquè un territori com el nostre amb una alta presència turística a la costa com a l'interior hi hem de fer front", s'ha referit Tots en relació amb aquestes xifres. I en aquest sentit, el director de l'Agència Catalana de Residus ha asseverat que també "s'ha de conscienciar als ciutadans que s'ha de reciclar molt més". Per tot plegat, ha apuntat a la necessitat d'un canvi de model productiu i de consum. "Hem d'anar a un sistema de recollida més eficient, al porta a porta o contenidors intel·ligents", ha reblat Tost. De fet, el 80% dels municipis al Camp de Tarragona són menors de 5.000 habitants fet que suposaria que el "porta a porta" fos una mesura implementable. Segons Tost 200 municipis ja es troben en fase d'estudi per implementar aquesta actuació de cara el 2019.

"Individualitzar la taxa perquè els veïns coneguin el cos"

D'altra banda el responsable de l'Agència Catalana de Residus també ha assenyalat que s'hauria "d'individualitzar la taxa" perquè "un veí de Tortosa, de Reus, de Tarragona o del Vendrell ha de saber el que paga". Per tant, " una taxa clara, diferenciada i fora del rebut de l'IBI i de l'aigua", la qual d'acord amb la nova Llei de Residus que s'elaborarà a finals d'anys hauria " d'anar cap a un escenari de pagament per generació", ha clos Tost.

Prèviament el govern català té previst engegar dues campanyes institucionals per seguir fomentant el reciclatge. La primera començarà la propera setmana i s'allargarà fins a mitjans de novembre mentre que la segona es prolongarà fins a Nadal.